Martijn Crama

management & consultancy

Handige tips: licentie- & publishingcontracten

apr
22

In navolging van de platendeals, nu wat meer over licentie- en publishingcontracten. Wat zijn het, en waar moet je op letten?

Met een licentiedeal verstrek je het recht dat de getekende partij jouw werken mag exploiteren of distribueren (distributiedeal) onder bepaalde voorwaarde. Makkelijk voorbeeld: bij verkoop van je huis draag je de rechten over aan een andere partij (traditionele platendeal), bij verhuur van je huis mag diegene gebruik maken van (licentiedeal) en heeft dus geen recht op het huis.

Een licentiedeal is in de meeste gevallen een optie als je in eigen beheer je plaat hebt opgenomen en dus zelf investeringen hebt gedaan in het opnameproces. De artiest heeft zelf geïnvesteerd. Voor een licentiedeal gelden ook weer dezelfde algemene bepalingen met dezelfde valkuilen zoals besproken in de blogpost van gisteren.

Bij platen-, licentie en distributiedeals hebben we het steeds over de opnames ook wel naburige rechten genoemd waar de geïnteresseerde belangen in (willen) hebben. Bij een publishingdeal gaat het om je auteursrechten. Een uitgebreide uitleg kan je vinden op de weblog van Niels Aalberts die een aantal posts heeft gewijd aan publishing.

Sowieso moet je drie keer goed nadenken en vijf keer goed achter je oren krabben wanneer je met een publisher in zee gaat. Zij krijgen vaak een groot aandeel van je auteursrechten in handen (als je tekent) en kunnen vaak minder goed aantoonbaar hun efforts daar tegen over zetten.

Mocht je met specifieke vragen zitten en je wilt is advies, bezoek dan de Bousie advocaten. Zij hanteren een ‘doktors-spreekuur’ waar je een half uurtje een vraag kan voorleggen met kort en bondig advies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *