Martijn Crama

management & consultancy

Hoe verreken je reiskosten op je factuur?

sep
14

Reiskosten zijn voor iedere muziekondernemer veelvoorkomende uitgave. Als je naast een standaard gage of afgesproken bedrag reiskosten mag declareren, hoe verreken je dit dan netjes naar de opdrachtgever?

Ten eerste moet je een bon hebben en bewaren van de kosten die je hebt gemaakt voor je administratie. Bij het reizen met het OV volstaan tickets en bij autokilometers heb je de benzinebon van het tanken nodig. Deze gaan in je administratie en de BTW op deze kosten kan je terugvragen als je jouw omzetbelasting aangeeft bij de Belastingdienst.

Vervolgens zet je de kosten exclusief BTW op je factuur.

Over het geheel van de gefactureerde bedragen voor jouw dienst én onkosten bereken je het BTW-tarief dat voor jouw dienstverlening geldt. Bij een optreden bijvoorbeeld is dat 6%, en bij een commerciële studioklus of verhuur van je geluidsapparatuur is dat 21% (in 2017).

Openbaar vervoer

In de prijs van vervoerskaartjes is al 6% BTW inbegrepen, ook al staat dat er niet op. In de wet staat een uitzondering op de omzetbelasting waardoor het vervoersbewijs geldig is als BTW-factuur. Je mag dus 6/106e deel van de prijs als betaalde btw terugvragen bij de Belastingdienst. De kosten exclusief BTW belast je door aan de opdrachtgever.

Auto

Bij het doorbelasten van autokosten kun je met de opdrachtgever een kilometervergoeding overeen te komen. Hier zijn geen specifieke belastingtechnische regels voor. Je zult over het totaal bedrag netjes BTW moeten heffen. De huidige standaard voor een kilometervergoeding is € 0,19 per kilometer (2009).

Mag enkel de benzine worden gedeclareerd en is de kilometervergoeding niet van toepassing, dan haal je eerst de BTW (21%) van het totaal getankte bedrag af, plaats je dit op de factuur als kosten exclusief BTW en hef je vervolgens over de hele factuur het BTW tarief wat geldt voor de dienst die je hebt geleverd.

 

5 Responses to Hoe verreken je reiskosten op je factuur?

 1. Dank voor je antwoord Martijn 🙂

  Wat ik ook zo vreemd vind is dat de 0.19 cent Belastingvrij is en dan alsnog de BTW er overheen moet berekenen???
  BTW is toch ook een soort belasting!?

  groet,
  Damir

 2. @Damir je berekent altijd de totale reisafstand, heen en terug, naar de opdrachtgever. Diegene laat jou per slot van rekening reizen, dus komen de kilometers ook voor zijn of haar rekening.

 3. Beste Martijn,

  Hoe zit het met de km die je rijdt?
  Is de € 0,19 per km voor A naar B of bereken je ook de retour km?
  M.a.w. A naar B = 20 km * € 0,19 = € 3,80 * 2 = € 7,60
  M.v.g.
  Damir

 4. @Marc alles wat je factureert vraagt om BTW. Dus ook de kilometervergoeding. En het BTW-tarief wat je hanteert komt inderdaad overeen met wat je in totaliteit moet heffen voor je dienst die je levert (voor de muzikant dus 6% bij een optreden).

 5. Hallo,

  Hoe zit het dan als ik bij een optreden 0,19 € per kilometer bereknen ipv de benzinekosten?
  Moet ik daarop ook 6% berekenen?

  Hoe wil je überhaupt de exacte benzinekosten weten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *