Martijn Crama

management & consultancy

Onderzoek: ‘Je moet de juiste mensen kennen.’

okt
23

Wetenschappelijk bewezen. Koos Zwaan (wetenschapper Faculteit Sociale Wetenschappen in Utrecht) promoveert 6 november en deed zijn onderzoek onder 370 relatief onbekende muzikanten die een professionele carrière nastreven. Hij concludeert: “Muzikanten moeten een professioneel netwerk hebben om succesvol te worden en te blijven. Maar dat is niet alles. Sociale ondersteuning en een professionele houding zijn ook belangrijk om het te maken in de muziekwereld.” (nu.nl)

Alles begint met een goed liedje / goede muzikanten. Kwaliteit valt niet te verloochenen als je een carrière wil opbouwen. Er bestaan echter veel te veel bandjes die prachtige muziek maken maar niet tot nauwelijks ontdekt worden.

Veel zal dan te maken hebben met de professionele houding en de connecties die je hebt. Connecties, klinkt zo lekker fout. Toch zul je er aan moeten geloven. Want het grote toverwoord voor een muziekcarrière naast buitengewoon goed muziek maken is: zichtbaar zijn. Zichtbaar op internet. Zichtbaar op seminars. Zichtbaar in oefenruimtes. Zichtbaar in kroegen. Zichtbaar waar je maar zichtbaar kan zijn, zonder jezelf op te dringen.

Vanuit die zichtbaarheid ontstaan leuke gesprekken en initiaties mits je een beetje sociaal bent. Er zijn tal van voorbeelden van muzikanten die sociaal zijn, tot de kleine uurtjes meehangen met allerlei muziekprominenten en lucratieve voorstellen krijgen. Terwijl zij niet eens de allerbeste in hun soort zijn. Ze krijgen echter de opdracht omdat ze zichtbaar waren en aardig in de omgang zijn.

Laatst nog gebruikt in een netwerk presentatie: “What counts is not what you know, 
but who you know.” Waarheid als een koe.

One Response to Onderzoek: ‘Je moet de juiste mensen kennen.’

  1. goede start

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *