Martijn Crama

management & consultancy

With Ice: op weg naar een album

nov
18

De kinetische rockband With Ice is ambitieus en gaat hun debuutalbum uitbrengen. Om dit proces in goede banen te leiden heeft de band mij gevraagd om hen daarin te begeleiden/coachen. Het leek mij erg leuk om dit hele album productieproces de aankomende maanden vanuit management ogen te vertellen. Wat moet er geregeld worden, en hoe pakken we dit aan?

Aflevering 1: preproductie en albumplanning

With Ice behoeft misschien eerst een korte introductie. Dit bandje wordt al enkele jaren gezien als veelbelovende band uit Arnhem. Keer op keer scoren ze positieve recensies vanuit verschillende hoeken. With Ice is hitsig aangekleed met behulp van vunzige gitaarmuziek, dampende bubbling-electro, knerpende klezmer-clash en uitgesponnen seventies-waanzin. Deze optelsom leidt tot een eclectisch, onverwacht, maar altijd vreselijk dansbaar geheel wat ook wel bekend staat als: kinetische rock

Dan beginnen we bij het begin. De mindset. Wat wil men? En zijn de jongens bewust van wat hun plannen gaan betekenen? Een essentieel vraagstuk om in de groep te gooien wanneer je zoveel tijd en geld gaat investeren in een product. Verkeerde verwachtingen wil je op deze manier zoveel mogelijk uitbannen.

Onderzoek
Wat wil de band gaan opnemen? Waar wil de band dat gaan opnemen? Welke mensen zijn daarvoor nodig (expertise van buitenaf)? En hoeveel dagen gaan we hiervoor begroten? Hoe is de financiële situatie en bereidheid tot investeren?

De eerste stap is het onderzoeken van goede studio’s waar drum kan worden opgenomen. De volgende studio’s krijgen een mailtje van With Ice voor een prijsofferte:

  • E-Sound (Weesp)
  • Markant (Best/Eindhoven)
  • Mailmen (Utrecht)
  • Soundenterprise (Muiden)
  • Split Second (Amsterdam)
  • Studio 8 (Amersfoort)
  • Wisseloord (Hilversum)

Terwijl worden mensen benaderd voor het producen, het mixen en het masteren van de plaat. Als coach voor de productie wordt Koen-Willem Toering van Woost bijgevoegd. Samen met Torre Florim van De Staat hebben ze een bepalende stem in de pre-productie. Na Erik Spanjers en Joris Wolff gesproken te hebben, maar vooral te luisteren naar hun mixen, wordt besloten om uiteindelijk voor Pieter Kloos te gaan als mixer. Het masteren gaat op advies van Pieter en Koen-Willem in Amerika gebeuren. Niet onbelangrijk om te vermelden: David (With Ice) is de Music Director. Met vijf meningen in de band heb je één man nodig die de knoop doorhakt op musicaal gebied.

Met alle offertes op een rij kan een definitieve begroting worden gemaakt voor de albumproductie. Voor With Ice houdt dit in dat er een dikke €7500,- zal worden geïnvesteerd. Daar zit dan nog niet de drukkosten bij inbegrepen en eventuele kosten voor het design van het plaatje.

Albumplanning
Door de studies van drie bandleden (twee HKU compositie, en één Sound Design) is er veel ervaring met opnemen. De inschatting van hoe lang iets duurt om op te nemen is daardoor zeer reëel in te schatten. De planning is opgedeeld in een preproductie fase, een instrument-fase, een vocale-fase en de afmix-master-fase.

Wat in zo’n planning makkelijk vergeten wordt is de logistiek en de faciliteiten. Welke spullen heb je wanneer nodig en hoe komen ze in de studio? Soms nog een hele opgave. En onder faciliteiten versta ik ook: eten. Jezelf tijdens zulke hectische tijden een beetje verzorgen met voldoende drinken, eten en vitamines is geen overbodige luxe.

Het resultaat:

November_wi December_wiJanuari_wiFebruari_wiMaart_wi

Preproductie
Hier breek je of maak je mijn inziens het album. Het kritisch beluisteren en bespelen van je songs is waanzinnig belangrijk. Samen met Torre en Koen-Willem zijn bridges gesneuveld, coupletten veranderd en refreinen versterkt. Plan voor het pre-produceren zoveel mogelijk tijd in waarmee je de nummers vastlegt voor hoe je het gaat spelen in de studio.

Daarna volgt het plat spelen van die nummers. Wat is de feel? Waar zitten belangrijke accenten? Als je de songs iedere dag met elkaar repeteert, zitten ze op den duur zo in je vingers dat het opnemen van de songs sneller en beter gaat.

With Ice heeft ook lessen genomen. Zo is er een zangcoach die naar de zangtechniek van frontman Reinier kijkt -of beter gezegd luistert- en neemt Rutger gitaarles om bepaalde hordes te nemen die David voor hem neerlegt.

Zoals gezegd zullen de aankomende weken alleen maar in teken staan van de songs en hoe deze kneiter goed op te nemen. Worden spannende dagen voor de band…

De volgende aflevering bevat een update van de stand van zaken, waar loopt de band tegen op en welke keuzes maken ze. Het andere wat belicht zal worden is: de promotie van het album. Zodra je begint met het opnemen van het album ben je al bezig met of moet je denken aan promotie. Meer daarover in de volgende With Ice blogpost.

One Response to With Ice: op weg naar een album

  1. Pingback: With Ice: op weg naar een album (2) | WEBLOG MUSIC UNITED

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *