Martijn Crama

management & consultancy

Subsidie voor popmuziek maakt muziekbladen stuk

mrt
04

Hoofdredacteur van de Musicmaker Mark Postema laat weer eens goed van zich horen. Met een open brief aan het MCN en het ministerie van OCW spreekt hij zijn ongenoegen uit over het verkwanselen van subsidiegeld. Wat ook nog een oneerlijke concurrentie teweeg brengt. Marks punt: subsidie wat voor de popmuzikant is bedoelt komt nu in een muziekblad terecht waar a) de muzikant weinig aan heeft en b) een concurrentie voordeel geeft op andere muziekbladen.

Is zijn betoog/brief aan dovemansoren gericht, of is er een nuancering te plaatsen?

Een aantal kernpunten uit Marks betoog.

“Een voorwaarde lijkt ons echter wel dat subsidies voor popmuziek uiteindelijk ten goede komen aan degenen om wie het allemaal draait: de muzikanten. Helaas is dat lang niet altijd het geval. […] qua concept is Fret [het gesubsidieerde blad in kwestie] steeds meer een kopie geworden van ons muzikantenblad Musicmaker […] sinds januari is het blad ‘gerestyled’ en nu nóg meer een schaamteloze reproductie van wat de bestaande tijdschriften al bieden.”

“Wat verder bij iedereen de wenkbrauwen zou moeten doen fronsen is dat dit tijdschrift met subsidiegelden wordt gemaakt door een commerciële uitgever, die in de nieuwe opzet alle ruimte lijkt te hebben om exclusief zijn eigen – commerciële – muzikantenbladen onder de aandacht van de Fret-lezers te brengen. Ook is deze partij verantwoordelijk voor de advertentieverkoop, en het is knap lastig om je aan de indruk te ontrekken dat subsidie het hier mogelijk maakt om commerciële advertenties onder de marktprijs (door) te plaatsen.”

Als Marks geschetste beeld klopt, en hij zit dicht op de bladen als hoofdredacteur met de nodige know-how, dan ben ik erg benieuwd naar de reactie van MCN. Wat klopt er niet in het verhaal van Mark, en als het wel klopt, moet dit toch consequenties hebben?

Lees de hele brief op de kakelverse weblog van Musicmaker.

One Response to Subsidie voor popmuziek maakt muziekbladen stuk

  1. Goed avond in nog me5 hartelijke dank voor jullie van het ,ik ben het componist in zanger in montage van mij clips ,ik ben me5 hoog probleem omdat ik maak alle min music bi mij thuis zonder hulp ik spleet net alles instrument in zanger maar het probleem ik jan niet bi het hoog studio omdat ik loop met het ziek paniekaanvallen …in nog mij probleem ik.werk mij music met hiel laag mixer omdat ik heb laag inkomen ik werk niet ik hen meer van 140 CD,SPELER van mij private music in nog 40 clips met mij montage maar mevrouw/heer ik heb het probleem van het audio omdat ik heb geen hoog studio bij mij huis kan a . u . b . Aan mij hulp voor kan mij studio thuis voor alle mijn musik corrigeren ik wind jammer het werk van jaaren gat weg voor ik hoop contact met mij om spoed in nog met hartelijke dank aan jullie .componist yahya Talbi Nederland Rotterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *