Martijn Crama

management & consultancy

Openen van een zakelijke rekening

mrt
07

Wanneer je als muzikant of band voor het echie gaat, moet je jezelf afvragen of je een zakelijke rekening nodig hebt. Een zakelijke rekening heeft namelijk een aantal voordelen.

Een zakelijke rekening is voor een (startende) ondernemer niet verplicht. Wanneer je in het begin nog weinig geldstromen hebt, zal de zakelijke rekening je een zorg zijn.

Wanneer de onderneming serieuzere vormen begint te krijgen en het betalingsverkeer intensiveert, dan wordt het voor je boekhouder/-ing onoverzichtelijk en ga je het lastig voor jezelf maken.

Het betalingsverkeer op een zakelijke rekening kost geld. Kosten voor het gebruik van pinpas en de diensten van de bank, en kosten transacties (in de regel) een paar cent.

Er zijn twee grote voordelen aan een zakelijke rekening openen: je creëert overzicht en je oogt professioneler naar je opdrachtgevers. Als zij een factuur moeten betalen van jou of je band, en er staat ‘overmaken op rekeningnummer 736 t.n.v. J.H. Willemsen’ staat dat wat minder professioneel als ‘overmaken op rekeningnummer 736 t.n.v. The Mad Trist’.

In het geval van een band is het dubbel zo prettig dat het geld niet bij één iemand op een privérekening terecht komt. Geld is een van de grootste conflictuitlokkers, en dan is het wel zo veilig dat dit centraal geregeld is.

Maar bij welke bank open je een zakelijke rekening?

Je kunt allereerst wat vergelijkingen doen op deze website: Virtueel Bankieren. Mijn positieve ervaring is met ING. Voor zowel bands als voor aparte ondernemers bieden zij interessante pakketten.

Als band kan je namelijk bij ING een ‘informele vereniging’ rekening aanvragen. Dat houdt in dat je met statuten (niet meer dan een afsprakenlijst waar je als band voorstaat) en geen winstoogmerk een rekening kan aanvragen. Maar je wilt toch winst maken met je band? Ja. Maar voor je winst maakt met je band, ben je het level De Staat of Marike Jager al ontstegen, en voor je dat level haalt, moet je nog aardig wat factuurtjes versturen met je bandje. Zo’n informele vereniging rekening kost ruim genomen zo’n €80,- per jaar. Klik eens door deze aanvraagprocedure als je een ‘informele vereniging rekening’ wil openen.

ING heeft ook voor starters een StartersPakket waarbij het eerste jaar de rekening gratis is, en je kan profiteren van andere voordelen. Nee. Ik ben niet door ING ingehuurd reclame op mijn blog te maken voor ze, maar mijn ervaringen is dat ING het best inspeelt op de wensen van de ondernemer in de muziek.

Of zijn er andere ervaringen en tips?

4 Responses to Openen van een zakelijke rekening

  1. Het lijkt er sterk op Sippi dat deze optie niet meer mogelijk is. Je zou even na kunnen vragen bij de ING. Mocht het er nog zijn, dan gaat het om afspraken waar je als band voor staat. Aantal keer repeteren, wat er gebeurt met ontvangen geld, waar jullie prioriteiten aan toedichten bijvoorbeeld.

  2. “(niet meer dan een afsprakenlijst waar je als band voorstaat)”
    wat hebben jullie hier zoal in staan? ik ben zelf ook aan het kijken naar een bankrekening voor onze band en een informele vereniging lijkt hiervoor een top oplossing.
    moet je de vereniging ook nog ergens anders aanmelden of is dit niet nodig?

  3. @Door Omdat de mogelijkheid tot informele vereniging aanvragen er is, zodat je redelijk eenvoudig, en dat is voor beginnende bands vaak een grote drempel, een gezamenlijke rekening kan openen. Ook zijn de kosten niet zo hoog vergeleken met anderen.

    Of heb jij andere ervaringen?

  4. Hoezo op de wensen van de ondernemer in de muziek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *