Martijn Crama

management & consultancy

Krach: op weg naar een album (3)

mei
27

Ongeveer een maand geleden besloot de kinetische rockband With Ice de naam te veranderen in Krach. Nog even ambitieus bezig met het uitbrengen van hun debuutalbum, begeleid ik nu niet meer als coach maar als manager de band richting de release. Vanaf het begin van dit proces monitor ik het release proces vanuit management ogen op deze blog. Wat moet er geregeld worden, en hoe pakken we dit aan?

[Aflevering 1: preproductie en albumplanning]
[Aflevering 2: in de studio en nadenken over de release]
[Aflevering 3: de bandnaam veranderen]

Het veranderen van de bandnaam is niet iets waar iedere band mee bezig is in het albumproces. Echter heeft het de band aardig beziggehouden de afgelopen tijd, waardoor deze blogpost niet kon uitblijven.

De reden voor het veranderen ligt heel persoonlijk bij de band. Eigenlijk is de verwarring rondom de naam (With Eyes?) en de stijl typering die de naam automatisch aan zich heeft plakken de basis om te willen veranderen. De jongens leggen het zelf uit in een interview met 3voor12 Arnhem/Nijmegen. Soort van…

Dit proces werd in gang gezet omdat er eigenlijk geen beter moment was om de verandering te doen. With Ice heeft vooral lokaal en regionaal enige bekendheid, maar in de rest van het vaderland moet iedereen ze nog gaan ontdekken. Met het drukken van je eerste, echte full-length plaat en een eventueel succes is het niet echt verstandig daarna je naam om te gooien. Tijd voor bezinning dus.

Op de zeer gerespecteerde blog van Niels (Aalberts) heeft Erik Luyten al eens een boekje open gedaan over het veranderen van je naam. Hij was/is ervaringsdeskundige toen zijn festival ZXZW (nu Incubate) haar naam moest veranderen omdat het conflicteerde met het grote festival in Amerika: SXSW. Zijn belangrijkste tips hebben wij ons ook ten harte genomen.

De jongens van het weggesmolten With Ice hadden absoluut geen moeite met creatieve bandnamen verzinnen. Toch sneuvelde een hele hoop opties. Twee belangrijke overwegingen werden gemaakt:

  • Is de bandnaam over anderhalf jaar nog steeds goed/grappig/sterk?
    (The Geert Wilders is nu leuk, maar later nog steeds?)
  • “Dank jullie wel voor de aandacht, wij waren . . . . . . . ”
    (Hoe bekt ie?)

Voordat je de naam definitief maakt, is het belangrijk om de tip van Erik op te volgen: check het merkenregister. Staat jouw naam niet toevallig geregistreerd? Want dan kan je opnieuw beginnen.

Wanneer de kogel door de kerk is, dan moet er een goed moment gekozen worden om de naamsverandering bekend te maken en de hele internetrompslomp om te zetten.

Dat laatste wordt steeds en steeds lastiger. Er zijn namelijk bedrijven die een zeer prima maandinkomen er aan over houden om de hele dag allerlei URL’s/domeinnamen te registreren. De ‘obvious’ URL’s raken daarmee steeds meer vergeven aan commerciĆ«le uitbuiters, en zo is ook het geval bij www.krach.nl. Navraag over de beschikbaarheid leverde een offerte op. Zo’n bedrag kan veel slimmer worden besteedt, en op ons beduidend lagere tegenbod is nooit geen reactie gekomen.

Niet alleen domeinnamen ook de Facebooken, MySpacen, Hyves’, LastFMen en Twitters raken al hun ‘basic’ namen kwijt. De band heeft gekozen om overal als ‘derkrach’ te registreren. Ook vanwege het feit dat sommige sites eisen dat je username uit minimaal 6 tekens bestaat.

Gelukkig bouwen de sociale profielen steeds meer functionaliteit in, zodat je de naam kan veranderen van je profiel/URL zonder al je volgers/fans te verliezen. Onderzoek deze optie dus eerst! Twitter, Hyves en MySpace leveren deze functie bijvoorbeeld.

Ondertussen blijven zaken lopen. Zo is de band voornamelijk bezig met de live-set en design van het album/website. Ik richt me op het bewaken van de planning, actiepunten en het contact met diverse geĆÆnteresseerde (indie)labels/distributeurs/boekers die wellicht een rol van betekenis willen gaan spelen tijdens de release.

Goed nieuws was/is er ook. Krach is geselecteerd voor de Popronde, gekozen als ‘Editors Pick’ bij Ongekendtalent en helemaal mooi is de aandacht die de band nu krijgt als opener op de Luisterpaal van 3voor12 als Hollandse Nieuwe. Met een aantal showcases op festivals in de zomer, bereidt Krach zich zo gestaag voor op hun release.

Voorproefje op wat er komen gaat? Aanstaande zaterdag (29 mei) doet Krach een eerste volledige showcase in de Merleyn bij club 3voor12.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *