Martijn Crama

management & consultancy

Voorstel wijziging auteursrecht: wie wil (niet) veranderen?

okt
09

De overheid heeft een voorstel gedaan om het auteursrecht wezenlijk te veranderen naar een ‘Duits’ model. Kort gezegd houdt dit in dat de voorgestelde wetswijziging de auteur een veel sterkere onderhandelingspositie zou moeten geven: geen overdracht van rechten meer, maar (exclusieve) licenties voor de duur van 5 jaar.

De reacties zijn overweldigend, en in bijzonder, vanuit één hoek: de entertainment industrie. En die zijn er niet blij mee.
Lees verder om meer te weten te komen over het voorontwerp wetswijziging en de verschillende reacties.

Wat ik in de reacties voorbij zie komen als belangrijk punt om te ageren, is de investeringsbereidheid van derden die weg zou vallen. Want hoe zeker is je Return On Investment (ROI) als je harde werken niet langdurig wordt beloond maar voor ‘slechts’ 5 jaar?

Ik vind het bere interessant, want ik denk wel degelijk dat het een goede zaak is voor diegene waar het allemaal om draait: de maker c.q. auteur. Die heeft in mijn optiek meer onderhandelingspositie en kan veel beter ‘controle uitoefenen’ in het verdelen van zijn inkomsten stromen naar ratio aan derden. Een manager krijgt ook alleen betaald voor de periode dat hij de artiest (verder) helpt. Vindt een artiest een andere manager na de eerste belangrijke stappen, kan de andere manager lachend met al jouw zuurverdiende investeringstijd ervan door gaan. Tja, dan had je er maar voor moeten zorgen dat je onmisbaar bent geworden. Dan maximaliseer je de kans om niet op straat te worden gezet.

Met andere woorden, wat geeft bijvoorbeeld een publisher het recht om jarenlang, zelfs NA de dood van een auteur, mee te profiteren op het feit dat hij ooit op een congres een plaatje aan (een belangrijk) iemand heeft laten horen?

Nou ben ik geen jurist of expert op het gebied van publishing en auteursrecht, maar mijn gevoel zegt dat de voorgestelde licentieovereenkomst van jouw recht die je deelt met derden in plaats van overdraagt, helemaal zo gek nog niet is.

Wat vindt u?

One Response to Voorstel wijziging auteursrecht: wie wil (niet) veranderen?

  1. Pingback: Tweets die vermelden Voorstel wijziging auteursrecht: wie wil (niet) veranderen? | WEBLOG MUSIC UNITED -- Topsy.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *