Martijn Crama

management & consultancy

Spotify heeft 1 miljoen betalende abonnees

mrt
08

Spotify heeft bekend gemaakt dat ze nu meer dan 1 miljoen betalende abonnees hebben in zeven Europese markten. Dit maakt Music Week wereldkundig.

15% van de actieve gebruikers betalen nu €5,- of €10,-. Er zijn 6,6 miljoen actieve gebruikers op dit moment, waarbij een actieve gebruiker wordt gezien door Spotify als iemand die de afgelopen maand Spotify heeft gebruikt.

De geruchten gaan al even langer dat Spotify binnenkort in de US gaat lanceren. Een mega-markt. Er wordt gezegd dat de deals met EMI en Sony enkel nog een handtekening nodig hebben, en dat Spotify ook zeer ver gevorderd is met Universal. De deals hebben ze nodig om het muziekaanbod werkelijk universeel te maken.

Ik begrijp werkelijk waar niet waarom de deals nog niet zijn beklonken, en ook niet waarom Amerika(’s muziek industrie) niet met grote rode lopers en loftrompet Spotify binnen loodsen. Ik zie alleen maar mogelijkheden.

Zie het als kijk- en luistergeld. Met heftig protest werd het bestreden, maar inmiddels vindt iedereen het normaal. Wanneer niet 15% maar 85% van de Spotify gebruikers gaan betalen ontstaat er een gezonde marktwerking. Zeker wanneer het kan doorontwikkelingen naar een ver doorgevoerde, meest eerlijke betaling aan artiest per play.

Ik denk dat de majors niet inzien dat de wereld te allen tijden te ontdekken valt. En Spotify is precies zo’n ontdekkings-tool. En erg belangrijk: met voor zowel de industrie als muzikant een verdienmodel. Digimuziek geeft overigens inzicht in de opbrengsten van Spotify voor de doodgewone artiest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *