Martijn Crama

management & consultancy

Manager? Therapeut zal je bedoelen!

dec
14

Contracten scoren. Die dan weer goed doorlezen. Geïnteresseerde aan de telefoon een prijsopgaaf geven. Proberen de gezamenlijke visie en missie te waarborgen. Dit is een kleine greep uit het leven van een manager losstaand of dit in de muziekindustrie is of in een andere branche. Wat ik mij de afgelopen jaren meer en meer realiseer, is dat de (band)manager veel meer skills moet hebben op een geheel ander vlak. Psychologie.

We gaan in therapie…

In groepsverband ontstaan er altijd problemen omdat er verschillende visies of gevoelens bij een bepaald onderwerp spelen. Bij een band is dat niet anders. Sterker nog, er wordt niet gehandeld in staatsobligaties of IKEA-meubelen, maar het product is jouw eigen creatieve en zo vaak gevoelige songs. Daar wil je wat over te zeggen hebben.

Maar het uiten van deze gevoelens aan mede bandleden daar zit een doorsnee muzikant niet echt op te wachten. Een paradoxaal gegeven want vaak is de muziek een aaneenschakeling van emoties. Menigmaal wanneer ik met een willekeurige band aan tafel zit vraag ik wel eens: “Hebben jullie hier wel eens over gesproken?” Het antwoord laat zich raden. En als er dan al over gesproken is, is het geëscaleerd, doodgezwegen of weg geschoven omdat er gerepeteerd moest worden.

Coachings die ik doe of vergaderingen die ik voorzit met de bands die ik vertegenwoordig hebben sterk het karakter van groepssessies. Ik vind namelijk dat een goede manager een zodanige betrokkenheid moet creëren zodat hij/zij weet welke issues spelen binnen een band. Eigenlijk onder het mom van het is beter te voorkomen dan te genezen.

Die issues kunnen allerlei gradaties hebben. Irritaties tussen bandleden onderling, verdeling van auteursrecht, het inladen van de bus, het gedrag in de oefenruimte, gedrag na een optreden and so on and so forth.

Wanneer ik een vergadering beleg, heb ik van te voren een agenda opgesteld met te bespreken punten. Ik laat ook bandleden agenda opties mailen waar ze het graag over zouden willen hebben.

Eenmaal in de vergadering is het van cruciaal belang dat jij als manager je gaat gedragen als een voorzitter. Dat betekent dat je in eerste instantie geheel in Zwitserland-modus gaat zitten. Volledig neutraal.

Een goede voorzitter van een vergadering zorgt vervolgens dat het gesprek constructief blijft. Je wijst erop als iemand de andere niet laat uit praten of haalt de emotie weg wanneer het te hard op hard gaat of men onredelijk wordt. Je probeert tussentijdse samenvattingen te geven om standpunten of gevoelens inzichtelijk te maken en zo aanknopingspunten te zoeken voor een oplossing.

Mijn eigen mening laat ik zo veel mogelijk op de achtergrond. Ik ben gespitst op ieder bandlid zijn/haar input. Dus ook de stille personen die conflictvermijdend gedrag vertonen. Ik wil weten of zij het eens zijn met gestelde analyse of oplossingen.

Dit soort vergaderingen kunnen soms wel eens uren duren. Daar zit dan ook direct een aandachtspunt. Soms moet een gevoelig onderwerp worden verspreidt over meerdere vergaderingen. Een avondje de boel laten bezinken doet soms wonderen. Ook moet je opletten dat niet ieder agendapunt uitmondt in een emotionele discussie waarbij iedereen zijn of haar plasje moet plegen. Probeer hoofdzaken van bijzaken te scheiden.

Dan rest je nog tot conclusies te komen en die conclusies glashelder te formuleren in afspraken in de notulen. Zo kan er altijd teruggegrepen worden op eerdere afspraken en geeft het de gehele groep een gevoel van rust en saamhorigheid.

Ondanks de uren durende vergaderingen heb ik sterk het idee dat het de band dus veel beter op koers houdt. Tijdens intensieve samenwerkingsperiodes blijkt de behoefte groot aan een neutraal persoon om het gas wat terug te draaien en het kokende water tot rust te laten komen.

Dit ‘nieuwe’ (?) aspect van management vind ik overigens buitengewoon leuk aan het managen of coachen van bands.
Ik vraag me af of hier wel voldoende aandacht naar toe gaat. Tot nu toe lijk ik een van de weinige te zijn die deze intensieve vorm zo hanteert. Er zijn meer dan voldoende ‘best practices’ die goed gedijen in de scene onder managers zonder deze methode.

Of vergis ik me sierlijk?

One Response to Manager? Therapeut zal je bedoelen!

  1. Pingback: Waarom een (band)manager? | WEBLOG MUSIC UNITED

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *