Martijn Crama

management & consultancy

Hoe krijg je jouw muziek in iTunes, Spotify, e.d. (2)

dec
17

De meest populaire post van deze blog heeft een update nodig. Veel mensen bezoeken deze weblog om te kijken hoe je als artiest zelf je digitale distributie regelt. Want hoe krijg je je muziek in iTunes of op Spotify? [INMIDDELS IS DEZE POST HET MEEST UP TO DATE]

Sinds de post in 2010 over digitale distributie is er veel veranderd. In deze post een update met nieuwe mogelijkheden om je muziek online op zoveel mogelijk plekken te verspreiden.

In de vorige post bespraken we de mogelijkheden van je distributie bij/via NORMA, CD Baby, TuneCore en SongCast.

Je distributie via NORMA regelen wil ik afraden. Waarom? “NORMA rekent slechts 15% handelingsfee over de ontvangen opbrengsten. Voor verkoop binnen Europa komt dat per track in de meeste gevallen neer op €0,10 voor NORMA. Het restant – €0,61 per track – is bestemd voor u.” Niet alleen het percentage dat men pakt maar ook de beperkte digitale distributie is een goede reden om verder te kijken. Naast iTunes wil je je muziek in meerdere digitale (streaming)winkels hebben liggen.

CD Baby levert wel aan meerdere digitale partijen maar pakt een ‘whopping’ 25% van je digitale inkomsten. Daarbij vraagt CD Baby nu een bedrag voor het aanvragen van een UPC/EAN code. Een code die we beter kennen als de barcode. Iets wat je zeer waarschijnlijk goed kan gebruiken.

Tunecore en Songcast hebben zich doorontwikkeld en lijken opeens interessante(re) partijen te zijn. Songcast geeft gratis EAN/UPC codes uit en je ontvangt 100% van je royalities (inkomsten uit muziekdownloads/-streams). Echter hanteren zij een abonnementsmodel waar je iedere maand $6 dollar moet betalen. Daarbij komen ook nog kosten voor het uploaden van een single of een album. Songcast lijkt daarom alleen geschikt voor mensen die maandelijkse meerdere singles/albums uploaden.

Nog een gegadigde voor je digitale distributie is Tunecore. Geen maandelijkse kosten, geen royalties die je afstaat en een gratis UPC/EAN code. Echter vraagt Tunecore een vast bedrag per single en album. $9,95 per single, $49,95 per album. Per jaar. Dit lijkt me zeer onaantrekkelijk als je album niet meer populair is en nog nauwelijks streams of downloads heeft.

Daarom ben ik verder gaan kijken en kwam ik uiteindelijk uit bij Zimbalam. Breed uitgezette online-distributie kanalen. Geen maandelijkse kosten. Geen jaarlijkse kosten per album. [UPDATE: Zimbalam adverteert op de website met ‘No Hidden or Annual Fees!‘ maar naait je doodleuk in de kleine lettertjes van je contract. Toch een jaarlijkse bijdrage die wordt ingehouden op je royalties! Zeker vanwege deze schimmige communicatie -de helpdesk geeft geen antwoord op mijn kamervragen- en dus minder prettige voorwaarde daalt Zimbalam sterk in aanzien en zou ik niet meer adviseren.] 
‘Up-front’ betaal je €24,99 per single (best prijzig), en €34,99 per album. Sinds kort pakt Zimbalam wel 10% van de royalities.

Je online distributie kan je zeer gemakkelijk zelf regelen. Je wikt en weegt de kosten van verschillende partijen en kijkt wat het beste bij je profiel past. Het voordeel van een digitale service naast de distributie is het kunnen inzien van allerlei interessante statistieken van je muziek.

Als laatste waar je nog op kan letten zijn de kosten voor het verwijderen van digitale producten. De diverse aanbieders bieden daar ook weer diverse prijzen voor om je muziek digitaal ‘uit te wissen’.

Deze lijst is lang niet compleet en per maand komen en weer nieuwe partijen bij. Deel vooral je eigen ervaringen in deze post. Zijn er andere (nieuwe) distributeurs die je muziek breed verspreiden tegen (nog) betere voorwaarde? Laat het ons weten!

Let op: tijden veranderen snel op het internet, dus de prijzen en voorwaarde ook. Check altijd nog een keer goed de voorwaarde om te kijken of de informatie op deze website nog wel overeenkomt met de ontwikkelingen van de digitale distributeur.

18 Responses to Hoe krijg je jouw muziek in iTunes, Spotify, e.d. (2)

 1. Wat is het best voor Belgische ‘artiesten’ ?
  dank bij voorbaat
  Fons

 2. Goed overzicht, maar lang niet meer up-to-date. Het makkelijkste is http://www.digitaledistributie.com. Even een mailtje en ze regelen alles voor je. Alle stores, gratis codes, aanmeldingen bij de vereiste bureau’s (zoals Buma stemra). De administratiefee die ze hanteren van 14% vind ik dan reuze meevallen.

 3. beste , hoe kan ik songs plaatsen op Zazell nl

 4. Volgens mij is Awal een bijzoder interessante site voor je muziek, helaas geen klassieke muziek, geen commissie voor upload, EAN/UPC code enz.

 5. Voor zover bekend nee. Voor uitbetaling moet je wel een minimum bedrag behalen.

 6. Zitten er bij routenote ook nog adertjes onder het gras.
  Of Krijg ik dan gewoon de 85%.

 7. Wie heeft ervaring met imusician .

 8. Je moet een Form W-7 invullen en W8BEN

 9. Arie den Boer

  Om je muziek zelf rechtstreeks op I-Tunes te kunnen zetten heb een US-Tax ID nodig. Heeft iemand hier ervaring mee ? Hoe dit te doen en wat de gevolgen zijn ?

 10. Boep.nl is niet slecht maar rekend een afhandelingsfee van 65%. De rest 35% is voor jou. Norma, Musician Digital en die ene hebben allemaal hun kuren. Norma is goed voor beginners met niet meer dan drie albums/singles. Anders wordt gezien als producent en begint Norma raar te doen. Die andere beweerd 60% van iTunes te krijgen. Te veel onduidelijkheden.

  Ik ben opzoek naar een platform zonder poes pasjes.

 11. Daar doen we het voor @Dirk!

 12. Te gek! Dit is precies waar ik naar zocht voor onze EP die we snel gaan uitbrengen. Bedankt!

 13. @Chazz dank! En wat bedoel je precies met ‘regel een reeks, dat is het eerste verdient’?

 14. Tip: Zorg wel dat je alvast eigen ISRC nummers hanteert, gratis aan te vragen bij de SENA of NORMA . Ook zelf achter je barcodenummers aangaan, en regel een reeks, dat is het eerste verdient en dan weet je iets zekerder dat jouw materiaal herkent word.

 15. Kan ook voa onze site, maar wij zoeken naar een gratis platform, meer uitgebreid dan Legaldownload.net.  Deze site werkt goed maar heeft zijn worldwide beperkingen met weinig inpact en bekendheid.

 16. @Remco dank voor de tip! In de gauwigheid zie ik dat de ‘rates’ iets minder gunstig zijn dan bij bijvoorbeeld Zimbalam. Hogere commissie en je betaald voor EAN/UPC code.

 17. Hoi Martijn, dank voor het mooie overzicht. Ik heb misschien nog een interessante tip: via iMusician Digital (http://www.imusiciandigital.com/) is het ook mogelijk om je muziek online te krijgen. MusicfromNL heeft volgens mij een deal met hen: http://www.musicfrom.nl/musicfromnl/vips
  Voor mijn eerste EP heb ik een aantal keren per email contact gehad met iMusician Digital en dat was heel positief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *