Martijn Crama

management & consultancy

Waarom een (band)manager?

apr
30

Het gedroomde beeld voor een muzikant. Een eigen manager. Hoe heerlijk is het om je niet meer te hoeven buigen over allerlei gedoe. Maar weet je wel voldoende waarom je een manager nodig zou hebben? Dat móét je weten want voor je het weet zit je met iemand opgezadeld die het vooral leuk vindt om zichzelf manager te noemen.

The New Rockstar Philosophy gaf antwoord op deze vraag en ik heb dit eens goed onder de loep genomen.

Focus op de muziek – Er is ontzettend veel te regelen in de (rand)zaken rondom muziek als je serieus aan de slag gaat. Een goede manager zorgt ervoor dat jij je kan concentreren op muziek maken volgens TNRP. Dit is gedeeltelijk waar als je het mij vraagt. In eerste instantie draait het om creëren, maar wanneer een release in zicht komt gaat er veel meer tijd zitten in het gezamelijk uitvoeren van allerlei werkzaamheden. Ook hier focust de manager en stelt prioriteiten.

Leider op commercieel vlak – Er zijn vele wegen naar Rome en genoeg opties om uit te kiezen wanneer je bezig gaat met een serieus muziekdoel. Vaak zijn er binnen een band ook nog meerdere stemmen. Besluiteloosheid of polderpolitiek kan een band de nek om draaien. Iemand moet boven de groep durven te staan en leiding nemen. Wat doen we wel? Wat doen we niet?

Een neutrale partij – Het is lastig voor een groep muzikanten om bepaalde zaken vanuit een neutrale hoek te benaderen. Zoveel mogelijk je neutraliteit bewaren is een grote uitdaging en taak voor menig manager. Bij contractonderhandelingen zie je dit bijvoorbeeld goed of conflicten binnen een band. De psychologie binnen een band [deze blogpost ging daar al over] wordt volgens mij wel eens onderschat. Toch is het van essentieel groot belang op weg naar successen om intern een goed team te vormen.

Een motivator – Tjakka! Maar niet alleen dat. Een manager verdient geen standaard salaris maar profiteert mee van je successen. Dus hij zal er hard voor willen gaan en ervoor zorgen dat jij dat ook doet. Dit is overigens tot op zekere hoogte waar. Ja er moet en mag soms gemotiveerd worden vanuit management, maar als een muzikant onvoldoende gemotiveerd is, hoef ik je waarschijnlijk de consequenties niet uit te leggen.

Oog voor detail – Kleine lettertjes. Maar dat niet alleen. Hoe vaak geven voetbal-analisten wel niet het commentaar dat de winnende partij heeft gewonnen omdat er een paar details beter waren uitgevoerd? Eigenlijk is een manager als een buizerd. Hoog in de lucht voor overzicht maar met scherpe ogen voor ieder klein detail wat zich op de grond afspeelt.

Dit zijn een paar belangrijke speerpunten. Mis ik naar jouw zeggen essentiële? Geef een reactie en vul aan.
In de volgende post antwoordt op de vraag “hoe vind ik een manager?”, of beter gezegd, waar letten goede managers op zodat zij jóú zullen vinden.

4 Responses to Waarom een (band)manager?

  1. Nog een belangrijk voordeel:
    Een manager kan harder onderhandelen richting festivals en of andere partijen met een commercieel belang. Zelf ben je ‘maar een bandlid’ terwijl een manager meerdere bands kan vertegenwoordigen en zodoende meer druk kan leggen. 

  2. Pingback: Wat ‘verdient’ een manager? | WEBLOG MUSIC UNITED

  3. Pingback: Hoe trek ik een manager aan? | WEBLOG MUSIC UNITED

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *