Martijn Crama

management & consultancy

Hoe trek ik een manager aan?

mei
01

OK. Je denkt een manager nodig te hebben. Goed dit artikel gelezen?
Vergeet vooral niet deze twee denkstappen te maken:

 • Wat heb ik mijn potentiële manager te bieden (en dat hoeft echt niet alleen over geld te gaan)?
 • Hoe zou ik gemanaged willen worden?

Als je daar heldere antwoorden op kan formuleren, is het misschien tijd om eens aan een management jasje te trekken. Maar wie trek je aan z’n jasje? Of vindt de manager vooral de artiest en niet vice versa?

Originele post op The New Rockstar Philosophy

Muziek dat raakt — Een aardig liedje. Dat is niet bijzonder. Een toffe riff. Leuk hoor. Maar in het overaanbod van de muziek moet je meer in huis hebben. Muziek (en misschien ook wel het plaatje) moet een manager raken. Het geloof moet binnen slaan. De muziek verdient niet alleen die 10 fans die het nu heeft en daar wil ík je bij gaan helpen.

Toegewijden band members — 110%. Ieder individu in de band moet er voor gaan. Prove by action, never by argument. Kan je promoveren met je korfbalvereniging of een middagconcert spelen op de radio? Wat kies je? Er wordt veel van je gevraagd en dat kan ver gaan. Flexibiliteit, doorzettingsvermogen en professionaliteit. Stuk voor stuk moet men dat kunnen opbrengen.

Mentaliteit – de deal is binnen, manager is binnenboord, gelukkig valt er nu wat werk uit handen. Cute but wrong. Harde werkers vallen op. Brede schouders die veel kunnen en willen dragen. Daarbij gaan managers je alleen maar meer taken geven als het goed is. En als het harde werken z’n vruchten begint af te werpen (fans, live-gigs, radio, youtube-hits…) komt dat onmiskenbaar op de radar van managers.

Vastberaden en onverzettelijkFlorian (Wolff) vertelde me ooit eens het verhaal dat bij de kick-off op een muzikantendag Fer Abrahams een volle zaal muzikanten toesprak. Fer: “Van de, pak ‘m beet, 40 muzikanten die hier zitten, zullen slechts 2 het gaan maken in de muzieksector. Hoogstens.” Florian: “Fuck de rest, ik ben één van die twee!”
Of in een andere metafoor die Jasper van Vugt liet vallen: “De kans te debuteren bij Ajax 1 of FC Twente 1 is groter dan de volgende Marco Borsato te worden.”

Innoveer je mee? – de iPad is nog niet uit of de piratenpartij wordt opgezet opgevolgd door rechtzaken van Brein die het tegengaan terwijl Logic met nieuwe plugins komt. Heb je al eens iemand geFlattrd? Luister en kijk je muziek via AppleTV? Vind je dat je geld verdient of verdien je je geld? De juiste open houding in deze waanzinnige revolutionaire tijden zet je op de kaart.

Visie – last but not least: visie. Wat ontbreekt het hier vaak aan. Weet je wat je wil? Heb je een missie? Managers kunnen je alleen van dienst zijn als ze samen met de artiest naar een doel toewerken. Als dat doel vaag of te veelomvattend is, dobber je rond en zal een manager niet zo gauw komen helpen. Je hebt geen business plan nodig. Wél een stip aan de horizon die je in twee vol zinnen aan me kan uitleggen. Waar ben je naar op weg?

Als je bij al deze punten een vinkje kan zetten en een doel voor ogen hebt, zou je zelf initiatief kunnen nemen om een manager te interesseren. In een volgende post zal ik wat toelichtingen geven op een managementcontract. Mocht je in zee willen gaan met een manager, waar let je op, hoe betaal je je manager en wat is gangbaar?

Een collage van het Nederlandse muziek management landschap opgemaakt in 2012
Zover mijn kennis, netwerk en contacten reiken geef ik een beetje inzicht in de muziek managers markt.
Allereerst kan ik je vertellen dat artiesten als Blaudzun, Dazzled Kid, ED, Tim Knol, Maurits Westerik (GEM), Anne Soldaat, Beans and Fatback (en ongetwijfeld nog meer) een prima carrière aan het opbouwen zijn zonder (vaste) manager.
Schaamteloos eerst even mijn eigen management roster presenteren alvorens we los gaan:

Friendly Fire
Een fijne compagnon (doen veelal boekingen maar ook management) is Friendly Fire. Niels Aalberts en Robert Swarts zijn daar de managers.
Artiesten in het roster: Laura Jansen, Bertolf, Case Mayfield, Only Seven Left

Snowstar
Snowstar (Records) is eigenlijk een label maar doet ook management en hoe. Cedric Muyres laat keer op keer zien hoeveel je (internationaal) voor elkaar kan krijgen door heel veel toewijding.
Artiesten in het roster: Nobody Beats The Drum, Kensington, I Am Oak

3smusic
Evenzo fijne collega’s zijn de mensen van 3smusic en met name Steijn Koeijvoets zie ik als een goede muziekmanager-vriend.
Artiesten in het roster: Dope D.O.D., Daily Bread, Ralph de Jong

Double Vee
Zeer ervaren (Jacco van Lanen en Willem Venema) en vertegenwoordigen vele succesvolle artiesten voornamelijk in hun boekingen maar ook op managementvlak: Double Vee.
Artiesten in het roster: Lucky Fonz, Eefje de Visser

LaLaLa Management
Arjo Klingens is één van de weinige vrouwelijke managers in Nederland. Haar bedrijf neuriet lekker weg: Lalala management.
Artiesten in het roster: De Staat, Roosbeef, Death Letters

Overige kantoren waar ik de personen of de management skills minder goed van ken: Kaiser Management, White Mountain, Dox Records, AT Management, SOZ Concerts, Jammm, Fast Forward, Zwaard Music, Bladehammer, B2music.

Mocht je denken aan startende managers dan zijn dat op dit moment Matthijs Boom en Aram Haagsman bijvoorbeeld.

 

8 Responses to Hoe trek ik een manager aan?

 1. Hai,

  Ik zou graag in gesprek met u willen komen. Ik geloof dat ik een manager zou kunnen gebruiken. Kunt u mij wegwijs helpen wellicht?

  Met vriendelijke groet,
  Delisa Sint Jago

 2. Hoe kunnen producers weten of iemand mooi kan zingen?
  Ik heb een mooie stem maar kom niet verder met zingen van liedjes en opnemen

 3. Beste Martijn Crama
   
  Ik ben een producer al 2 jaar nu nog geen ervaring in professionele muziek industrie, maar 124% motivatie en doorzetting vermogen op mijn soundcloud page kunt u horen wat ik zover produceer en graag zou ik een manager willen die mij verder kan helpen en trainen om het zo te  zeggen.
  -MVG Wice 

 4. Ik ben eigenlijk ook opzoek naar een manager die mij/me’n team verder kan helpen!

 5. Dank voor je input John! Marc is iemand die zich inderdaad wat meer heeft gespecialiseerd in branding. Björn staat er bij deze (in deze comments) bij. Rockacademie afgestudeerd?

 6. Ff gegoogled:
   
  Björn de Water = De Water Music & Media, zo te zien ook dingetjes met o.a. Doe Maar
   
  Marc Hofstede = Brand New Live, vooral evenementen zo te zien
   
  Misschien handig voor je artikel? 

 7. Leuk artikel, bedankt!

  Ik heb zelf ook veel research gedaan als afgestudeerde aan de Fontys en ik hoorde daar veel de naam van Bjorn De Water vallen. Schijnt volgens mijn docent echt een veteraan te zijn in het buitenland en in Nederland o.a Postmen te managen.
  Ook hoorde ik goede verhalen over Marc Hofstede. Dat zijn wel de twee die het meeste naar voren kwamen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *