Martijn Crama

management & consultancy

Hoe word ik een betere netwerker?

jul
08

Het antwoord op deze vraag is misschien minder spectaculair dan je verwacht. Er is ontzettend veel over bekend en nog veel meer over gezegd (“Netwerken… het is net werken” #dezeheefteenbaard), maar volgens het artikel van Max Christern in NRC NEXT komt het op een aantal simpele dingen neer.

  • Voor beide partijen moet het iets opleveren.
  • Je moet in netwerken tijd en energie stoppen
  • En bovenal: je moet het leuk vinden om in de loop van je leven steeds meer mensen te leren kennen.

Daar voegt Max nog iets aan toe, en dat vind ik persoonlijk het belangrijkste element.

Wanneer je iets onderneemt draait het in het opbouwen van een netwerk absoluut niet om kwantiteit. Het is enkel en alleen kwaliteit die telt.

Het is geen visitekaartjes-bingo wat je aan het spelen bent, maar je bent bezig om waardevolle relaties op te bouwen. Waarde kan alleen worden toegevoegd met waardevolle en oprechte energie in een persoon.

Dus onthoudt als je het lastig vindt om te netwerken dat sociaal gedrag belangrijker is dan de pitch. Als jij iemand mag of iemand mag jou, is de kans veel groter dat er dingen voor je gaan rollen dan wanneer je te veel richt op je product aan zoveel mogelijk mensen verkopen.

* NRC NEXT artikel getipt door Joris van Welsen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *