Martijn Crama

management & consultancy

Songs in plaats van een album

okt
24

Ik vind muziek releasen steeds lastiger, moet ik je eerlijk bekennen. Het is zoeken naar de juiste bodem om je release te kunnen lanceren en vooral in de lucht te houden. Ieder individu raakt overprikkelt door de aanbodsgolf en vraag om aandacht.

Een muziek release bereid je voor. Je denkt na over wie potentieel enthousiast kan worden van de muziek. Je zorgt dat het digitaal wordt gedistribueerd en dat je voldoende reuring online maakt dat mensen gaan kletsen over het aanstaande.

In de jaren ’70, ’80, ’90 kregen de zogenaamde gatekeepers via beperkte bronnen nieuwe muziek tot zich. Aandachtvragerij kon je uitsmeren en tijd geven. Nu moet je met korte klappen raak slaan, want voor je het weet staan er alweer 96 nieuwe singles de persoon om de oren te meppen.

Daar komt bij dat het format ‘album’ sterk aan het devalueren is. Zowel als luisterplaat danwel als attention grabber voor de media. Dat blijkt ook uit deze discussie die zeer de moeite waard is om eens terug te lezen tussen een aantal muziekjournalisten.

Dus is het belangrijk dat je nog meer tijd stopt in het (uit)brengen van je muziek. Ik heb hier een suggestie geïnspireerd op dit artikel gepubliceerd op Hypebot.

Omdat er een schier onverzadigde vraag naar nieuwe muziek is, zijn er twee constateringen te maken:

  1. Een album is net zo snel van de radar als een EP of als een single (liedje)
  2. Het ontdekken faciliteren maakt hongeriger met kleine hapjes

Daarom is het misschien leuker, spannender en wellicht ook beter om liedjes te releasen in plaats van een 12-in-een-keer. Kleine aandacht-klapjes die je kan uitdelen en een garantie dat je een heel jaar muziek releast. Niets schokkends nieuws, maar het gebeurt nog redelijk weinig. Een klein EPtje met een aantal tracks doet het ook prima en geeft je net iets meer ruimte om je identiteit te vestigen.

En terwijl ik dit schrijf, post Bram de Wijs een ontzettend leerzaam stuk over deze strategie. Hij heeft dit een jaar uitgeprobeerd met zijn band Only Seven Left, en je vindt in deze blogpost ‘Ga Alsjeblieft Geen Album Maken De Evaluatie‘ zeer openhartig zijn ervaringen hieromtrent.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *