Hoe krijg ik mijn muziek op Spotify?

Het is een van de meest gestelde vragen, en ook een van de meest bezochte posts van deze blog. Die is al weer wat verouderd, dus tijd voor een update. Wat zijn nu je beste online distributie partners om je muziek in onder andere Spotify en Apple Music te krijgen?

Mijn top 3 aanbevelingen
Persoonlijk werk ik graag met Songflow. Dit sympathieke Nederlandse bedrijf heeft een simpele manier van werken: één track uploaden kost je €5,-. Je track staat dan een jaar online en kan je na het jaar weer verlengen door wederom €5,- te betalen. Je behoudt al je rechten en ook al je inkomsten. Er wordt dus geen %-percentage afgesnoept van je eventuele winst. Daarbij is de support in het Nederlands en zijn de lijntjes kort.

Distrokid is een andere goede optie. Onbeperkt muziek uploaden kost €20,- per jaar. Dit klinkt geweldig, maar er zit een addertje onder het gras. Want voor enige functionaliteit -bijvoorbeeld het aangeven van de releasedatum- betaal je €40,- per jaar. Wanneer je dus veel muziek wilt gaan uitbrengen als muzikant kan Distrokid een voordelige(re) keuze zijn vergeleken met Songflow. Nog een laatste argument vóór Distrokid: ze zijn -op moment van schrijven- de enige die royalties van jouw track kunnen verdelen naar de verschillende artiesten die daar recht op hebben. Dus wanneer je veel featurings of collabs doet, zorgen zij voor de verdeling onderling. Handig!

Music Kickup is de laatste service die ik je tip. Hier kan je zelfs helemaal gratis met behoudt van 100% van je royalties muziek uploaden. Maar goed, dan heb je ook hier beperkte functionaliteit en inzicht in wat je verdiend of wat je tracks doen. Daarvoor heb je de ‘PRO’ account nodig, en dit kost €44,90 per jaar.

De meeste flexibiliteit biedt Songflow, maar als je zeker weet dat je jarenlang veel gaat distribueren, dan kan je zeker Distrokid of Music Kickup kiezen als distributeur.
Weeg je keuze enigszins goed gewogen af. Want als je later van gedachten verandert, heb je straks bij allerlei verschillende distributeurs singles / albums staan. Dat is voor je overzicht en administratie niet heel erg handig.


Andere services die mijn top 3 niet halen
Allereerst nog een Nederlandse service die na het verschijnen van dit artikel via Facebook nog een hoop positieve reacties kreeg: WM Services. Ook een sympathiek Nederlands bedrijf met uitstekende service. De kosten zijn vast (en éénmalig) €59,99 per release en je ontvangt 90% van je royalties. Voor het uitbrengen van singles is WM Services gewoonweg te duur. Daarbij ben ik een groot voorstander van het behouden van 100% van je digitale royalties.

Tunecore is in de basis hetzelfde als Songflow: vast bedrag voor distributie van singles en albums, en er wordt geen percentage ingehouden. De kosten zijn wat hoger dan Songflow op het moment van schrijven, en er zitten wat meer addertjes onder het gras. Mocht er een populaire service bijkomen in de toekomst (neem nou bijv. Tidal vorig jaar), dan moet je bij Tunecore voor je oude repertoire betalen om alsnog daarop aanwezig te zijn.

CD Baby is eigenlijk de ‘godfather’ van alle online distributeurs. Mijn grootste bezwaren bij deze service is dat ze naast eenmalige kosten -die overigens redelijk hoog zijn- ook een royalty percentage (9%) snoepen van je inkomsten. Nog een klein nadelig detail: wil je een UPC code (een barcode voor je fysieke verkoop), dan betaal je daar ook weer voor ($5 voor een single, $20 voor een album). Zowel CD Baby als Tunecore richten zich in alles op Amerika en de Amerikaanse muzikanten markt. Zou eventueel ook nog mee kunnen wegen in je afweging.

Zimbalam heb ik slechte ervaringen mee. Je kan dat in mijn vorige blogpost lezen, en inmiddels is er een partij die Zimbalam heeft opgekocht en de hele service uit de lucht wilt halen. Van weg blijven.

Ditto Music heeft een slechte reputatie onder muzikanten. Alleen al een Google search levert je genoeg terughoudendheid op met blogposts over ‘misleading’ en ‘scam’. Er zijn voldoende uitstekende alternatieven, dus geen energie in steken tot de naam gezuiverd is.

Wat zijn je aandachtspunten als je toch nog verder wil kijken?

  • Moet ik een percentage afstaan van mijn royalties?
  • Is er een jaarlijkse fee die ik moet betalen?
  • Hoe vaak word ik uitbetaald per jaar, en kan ik dit zelf bepalen?
  • Heb ik inzicht in hoe mijn inkomsten zijn opgebouwd?
  • Kan ik tracks makkelijk (en zonder kosten) weer van (bijv.) Spotify afhalen?
  • Hoe snel staat mijn muziek in (bijv.) Spotify?

 

Show CommentsClose Comments

2 Comments

  • Bas
    Posted juni 2, 2018 at 8:40 am 0Likes

    Ik wil graag een nummer van mij op Spotify zetten

  • Marco Raaphorst
    Posted juli 28, 2017 at 7:38 am 0Likes

    Het blijft nog altijd vreemd dat je niet rechtstreeks kunt uploaden naar Spotify en Apple Music en dergelijke.

Leave a comment