Hoe kom je in een playlist van Spotify?

Het is dé belangrijkste vraag voor iedere artiest: hoe kom ik nou in een playlist van Spotify? Want dat is toch écht de manier om je muziek wijdverspreid te krijgen. En als dat eenmaal gaat lopen, is de kans groot dat traditionele media volgt. Maar hoe kom ik in die felbegeerde playlists?

Het antwoord is even simpel als moeilijk. Dieuwertje Heuvelings is op dit moment de Spotify-playlist moderator. Zij selecteert, kiest en vormt iedere playlist en houdt ze vers en up to date. Lees hier een leuk interview met haar.

Dieuwertje bepaalt dus wat er wel en vooral niet in een playlist terecht komt van Spotify NL. Je snapt natuurlijk dat zij de meest begeerde muziekprofessional is, en iedereen graag vriendjes wil zijn met haar. Het betekent dus ook dat het vrij moeilijk is om je muziek bij haar persoonlijk te krijgen.

Labels en andere professionals hebben soort van ‘plugs’ bij haar zoals dat ook bij radio- en tv-stations gaat. Zij krijgen de gelegenheid om eens in de zoveel tijd te kletsen met Dieuwertje over aanstaande releases. Overigens moet worden opgemerkt: als een song het goed doet, dan ziet Dieuwertje die data ook. Dan is de kans groot dat zij het oppikt en doorzet. Kun je als eenling of band dan helemaal niks fixen omtrent dit mateloos populaire onderwerp? Jawel!

Er is een emailadres waar je je Spotify-muziek naar kan toesturen.
Ik maak bewust Spotify hier schuin, want Spotify werkt alleen maar met muziek die op Spotify staat. MP3’s of linkjes naar Soundcloud gaan ze geen reet aan hebben. Dus stuur een mailtje met je song(s) direct gelinkt naar de specifieke track. Hou je mail kort en bondig, want aan hele verhalen hebben ze letterlijk niets. Kort typeren wat voor soort muziek het is, is mogelijk nog handig voor het Spotify-team. Het adres? Klik hier.
(UPDATE: ik was vergeten dat je aanstaande releases die nog niet uit zijn wel degelijk kenbaar kan maken zodat Dieuwertje en co kan inluisteren.)

Let wel op: Spotify is je debuut moment. Ga dus niet omwille van een paar streams muziek op Spotify knallen, maar zorg eerst dat je klaar bent voor alle vervolgstappen. Wil je daar geen mispeer in maken, lees dan eerst eens m’n boek waar ik haarfijn uitleg wat je voor elkaar moet hebben vóór je die stap zet.

Er is trouwens nóg een manier om meer streams te krijgen en je publiek te verbreden. Deze stap vergt wat meer ondernemersschap.

Er worden namelijk heel… heel veel playlists gemaakt door muziekliefhebbers en andere invloedrijke muziekinstanties. Deze zijn vaak wél goed bereikbaar. Dit vergt dus wat desk-research, maar een playlist die naadloos aansluit op jouw muziek met 2.000 volgers kan zomaar een mega goede stap zijn in het laten ontdekken van jouw muziek. Ga op zoek!

Daar heb ik nog een gratis trucje voor je. Ik ben ooit eens op deze site gestuit: Playlists.net. Iedere dag wordt daar een playlist van een random iemand ter wereld gefeatured die Playlists.net wel tof vindt om te delen. Soms zit er iets heel gaars tussen, soms ook echt super toffe playlisten met heel veel volgers. Met wat doorklikken kom je er vaak wel achter wie achter de desbetreffende playlist zit. Dan is een mailtje zo gestuurd…

Lekker zelf aan de bak dus om je muziek de wereld in te helpen!

3 reacties

  1. Klopt Karel! Sinds kort verloopt het via Spotify for Artists. Je kan eens googlen op de ‘Game Plan’ van Spotify waar alles in leuke filmpjes wordt uitgelegd. Als Eurosonic Noorderslag achter de rug is, zal ik een update van deze post schrijven 🙂

  2. Ha Martijn! Als ik dat adres een mailtje toestuur zoals je omschreven hebt krijg ik een automatisch bericht terug dat dergelijke mailtjes niet meer aankomen. Je word doorverwezen naar artists.spotify.com. Is dit een recente wijziging en heeft het opstellen van een mailtje dus inderdaad geen zin meer?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *