Aanmelden bij en afdragen aan SENA

Naast de Buma/Stemra bestaat er nog een andere rechtenorganisatie: de Stichting ter Exploitatie van Naburige Rechten (SENA). Het zit al in de naam, het vertegenwoordigt je naburige rechten als artiest.

Naburige rechten geven bescherming aan de creatieve inspanningen en prestaties van jou als uitvoerend kunstenaars of producent van geluidsopnamen. Wordt een liedje publiekelijk openbaar gemaakt (bijvoorbeeld op de radio of door de muziekinstallatie van een winkel) dan moet degene die de muziek openbaar maakt betalen voor auteursrechten én naburig rechten. Heb je een plaat ingespeeld, dan kom je automatisch in aanmerking voor naburig recht, ook al heb je het nummer niet geschreven/gecomponeerd.

Lees meer over hoe je je aanmeldt bij de SENA en als je meer informatie wilt over wanneer je betalen moet aan de SENA als muziekgebruiker. Mede door de lichte vorm van commotie vraagt dit om helderheid.

De muziekgebruiker
Afgelopen weken hebben namelijk een hoop ZZP-ers een brief gekregen van de SENA. In de brief wordt je de vraag gesteld of je geen licentie moet aangaan met de SENA (kortom een betalingsverplichting hebt) omdat je muziek draait in je bedrijf.

3voor12 sprak kort met mij over de brief en je vindt een heldere uiteenzetting over wanneer je nou wel en wanneer niet een licentie moet afsluiten met de SENA. In het kort komt het hier op neer: draai je muziek aan een groter publiek dan jezelf? Dan moet je een licentie afsluiten. Voorbeelden: een vergaderruimte in je kantoor waar je mensen ontvangt terwijl je klassieke muziek op hebt staan, een kapster die muziek in haar kapsalon opzet of bij het telefonisch wachten een muziekje afspeelt.

De muzikant
Als muzikant maak je aanspraak op jouw inkomsten uit naburige rechten door je in te schrijven bij de SENA. Net zoals bij het auteursrecht ontvangt de rechtenorganisatie alleen geld als het openbaar wordt gemaakt. Je demo in de kast die je nooit hebt uitgebracht levert dus (vrijwel) niets op.

Aanmelden gaat betrekkelijk simpel. Ga naar www.sena.nl. Je kan je daar vervolgens aanmelden als ‘performer’ en als ‘producent’ (zie menu rechts). Doorloop het stappenplan en stuur de benodigde paperassen met gevraagde kopieën toe aan de SENA. Na enkele werkdagen ontvang je inlog codes om digitaal in te loggen op MySena.nl

Vervolgens meld je het repertoire aan. Per nummer geef je aan wat je hebt bespeelt. Als bewijsmateriaal, SENA moet toch op een manier checken of het waar is wat je zegt, stuur je een kopie van je CD-inlay toe. Zodra jouw repertoire aanmelding is geaccordeerd, zal je betaald worden voor je naburig recht als die songs door derden openbaar worden gemaakt buiten huiselijke kring om.

Heb je jouw CD in eigen beheer gemaakt? Dan ben je ook producent! Vergeet je niet daarvoor aan te melden, anders krijg je maar de helft van het geld waar je recht op zou kunnen hebben.

Anders dan de Buma/Stemra lijkt de SENA het internet niet aan te vallen met facturen voor zogenaamde ‘openbaar making’. Naar mijn ervaring is het dus een slimme stap om je aan te melden voor de SENA om wat inkomsten te genereren uit je rechten.

De SENA is een vaak vergeten organisatie waar miljoenen in omgaan waarvan er geheid een paar euro van jou tussen zwemmen.

Mocht dit hele rechten verhaal een ver-van-je-bed-show zijn of je wilt er zeker van zijn dat je jouw aanmelding goed indient, stuur dan een mailtje naar martijn [at] musicunited . nl voor persoonlijk advies c.q. hulp.

Show CommentsClose Comments

1 Comment

 • Mars
  Posted februari 9, 2011 at 1:29 pm 0Likes

  Hallo Martijn
   
  goed stukje, nog even een opmerking. Om je aan te melden bij Buma of Buma & Stemra is een eigen keuze. Je kan er voor kiezen om niet je rechten over te dragen aan een auteursrechtenorganisatie. Je kan er ook voor kiezen om je bij een andere Auteursrechtenorganisatie aan te sluiten. Bijv. bij GEMA als Duitsland je grootste aafzetgebied is.
  Bij SENA is het echter zo dat je dara geen keuze hebt. SENA is door de overheid aangewezen als instantie die het naburig recht beheerd. En als je inderdaad niet aanmeld bij welke commercieel uitgebrachte opnames(Phonogrammen)een rol hebt gespeeld dan mis je deze inkomsten die wel door SENA worden geind.

Leave a comment