De artiestenregeling, IPV, KVR, WWIK en de (on)mogelijkheden

Uitbetalingen van optredens: hoe regel je dat goed? En dan ook nog eens op zo’n manier, dat het voordelig is voor jouw specifieke (band)situatie. Binnen een band is de een in loondienst, vangt een andere WWIK en zijn er ook een paar ondernemers voor de fiscus. Hoe pak je dit zo voordelig mogelijk aan, en hoe zorg je voor een nette afhandeling bij de opdrachtgever?

Guido van Vulpen heeft GVV Administraties opgericht. GVV Administraties is een administratiekantoor dat zich richt op kleine organisaties zoals eenmanszaken (zowel ZZP’ers en kunstenaars als eenmanszaken met personeel), stichtingen en verenigingen. Guido geeft de nodigen adviezen op deze lastige administratieve vragen.

Meer en meer muzikanten genieten van de WWIK en moeten aantonen of ze geld verdienen met hun ondernemende activiteiten om zo aanspraak te houden op de WWIK. Met KVR’s wordt vaak geld binnengehaald, maar ook net zo vaak direct in de bandpot gestopt. Maak je aanspraak op dat geld voor de WWIK, en wat is daarin een handige/prettige constructie?

Wanneer je naar de aard van de Kleine Vergoedings Regeling (KVR) kijkt, wordt al snel duidelijk dat de vergoedingen onder die KVR eigenlijk niet aan de winst kunnen bijdragen. De KVR is een regeling die het mogelijk maakt onkosten te vergoeden zonder dat daar declaraties met bonnetjes enzo bij worden ingeleverd.

De artiest ontvangt deze vergoeding zonder dat er loonbelasting over wordt ingehouden (we werken immers nog onder de artiestenregeling) maar dient zelf aan te tonen dat daar kosten tegenover staan. De inkomsten dienen bij de aangifte inkomstenbelasting aangegeven te worden als ‘resultaat uit overige werkzaamheden’ en de bijbehorende kosten kunnen bij diezelfde vraag worden ingevuld.

Het ‘in de bandpot stoppen’ ziet de belastingdienst niet als kosten. ‘Daar betalen we het busje en de oefenruimte van’ wel. Zorg dus dat er bonnetjes van worden bewaard en dat je iets op papier hebt over de kosten van bijvoorbeeld de oefenruimte. Mochten de kosten minder zijn dan de vergoedingen, dan moet over het saldo inkomstenbelasting en premie ZVW worden betaald. Afhankelijk van het overige inkomen is dat een percentage van 0 tot 52%. Dat batig saldo mag wel als eigen inkomen voor de WWIK worden aangemerkt!

Naar mijn mening is dit echter ‘broddelwerk’. Hoewel niet iedereen het met me eens is, ben ik van mening dat de WWIK alleen goed functioneert in combinatie met ondernemerschap. In dat geval is het dus een logische stap dat de artiest niet meer werkt met de KVR, maar gaat factureren met een VAR-WUO ter ondersteuning. In dat geval wordt de omzet binnen de onderneming verantwoord. Wanneer je dan ook nog voldoet aan de eisen voor IB ondernemerschap, zijn daar nog een groot aantal fiscale voordelen aan verbonden ook.

Antwoord op je vraag is dus: de KVR vergoedingen verminderd met de bijbehorende kosten kunnen worden aangemerkt als neveninkomsten voor de WWIK, maar het is niet de beste oplossing.

Bands bestaan steeds meer uit ZZP-ers,mensen in loondienst, WWIK’rs of studenten. Wat is een slimme manier om in zo’n gemĂȘleerd gezelschap handige uitbetaal-opties op te zetten?

Wanneer je met dit soort gezelschappen werkt, zal de opdrachtgever heel blij worden wanneer je de administratieve afhandeling bij hem wegneemt en binnen het gezelschap regelt. Dit kan door het gezelschap ‘inhoudingsplichtig’ te laten worden.

De inhoudingsplichtige verklaring is voor een groep artiesten wat de VAR-WUO voor de individuele artiest is; een vrijwaring van de opdrachtgever voor het inhouden van belastingen en premies. Het gezelschap moet dan zelf wel de artiesten regeling uitvoeren. De artiesten die ondernemer zijn factureren naar het gezelschap en overleggen bij die factuur een VAR-WUO, de niet-ondernemers vullen gezamelijk of individueel een Gage Verdelings Verklaring en ontvangen de vergoeding als KVR. Het lastige hierbij is dat die KVR betalingen wel aan de belastingdienst gemeld moeten worden.

Door het gebruik van een factuur met een IPV, komt het geld in de bandpot. Wat er daarna gebeurt (uitbetalen aan bandleden of niet) is vrij aan de band. Binnen een VOF of Maatschap telt dat geld wel (voor het afgesproken deel) mee voor de WWIK, ook als de winst in de bandpot blijft zitten.

Guido heb ik ook de vraag over rechtspersonen voor de voeten gegooid. Word je als band een Stichting, Vereniging, een VOF of zoals iemand me tipte een Maatschap? En wanneer overweeg je deze beslissing? Dit levert weer zoveel nieuwe input op, dat Guido -na zijn vakantie- hierop terugkomt. Dank voor de input zover, Guido, en wordt vervolgd dus!
[UPDATE: Uitleg Stichting voor muzikanten/bands]

Deze blogpost is informerend en kan je uiteraard geen rechten aan ontlenen. Iedere situatie is verschillend, en als je graag zeker wil zijn van jouw zaak, neem contact op voor een consult met Guido ([email protected] | 0317-422991). Dat hoeft niet duur te zijn, en is het zeker waard!

Show CommentsClose Comments

6 Comments

Leave a comment