Rechtsvorm voor band of muzikant: de VOF

Wanneer je met de band de vrijblijvendheid van gageverklaringen voorbij bent, zul je onvermijdelijk je muzikale diensten in een bepaalde bedrijfsvorm, of nog beter rechtsvorm, moeten gieten. Gageverklaringen zijn vooral bedoeld om kosten van een muzikanten zonder teveel fiscale rompslomp uit te betalen. Begin je dus enigszins een ‘inkomen’ te genereren, dan is het opletten.

Maar als je de professionaliseringsslag naar een rechtsvorm wil maken, wat kies je dan? Wat valt er te kiezen, en wat houdt zo’n rechtsvorm nou precies in?

In de vorige aflevering heeft Guido van Vulpen de Stichting als rechtvorm uitgelegd. In deze post zal de Vennootschap Onder Firma (VOF) worden besproken. Met daarmee in acht genomen de nieuwe wijziging(en) voor 2011.

Guido: “Tegenover de Stichting staan de VOF en maatschap. De vormen maatschap en VOF zullen binnenkort vervangen worden door de Openbare Vennootschap. Ik zal in dit stuk de term VOF gebruiken, dat is een redelijk bekende term, en zit het dichtst tegen de nieuwe vorm aan.”

“Een VOF is een samenwerkingsverband van twee of meer ondernemers. Qua belastingen en aansprakelijkheid is het nauwelijks anders dan de eenmanszaak. Een ondernemer kan dan ook heel goed tegelijkertijd in een VOF deelnemen als zijn eigen eenmanszaak hebben. Net als een Stichting kan een VOF een inhoudingsplichtige verklaring krijgen van de belastingdienst, en daarmee factureren naar zalen en festivals.”

“Waar goed over nagedacht moet worden is wie er in de VOF deelnemen. Aangezien in- en uittreden uit een VOF nogal wat voeten in aarde heeft, moet er bij oprichting goed nagedacht worden over wie er in de VOF zitten en wie niet. Zou Kane een VOF zijn, dan zouden Dinand en Dennis in de VOF zitten, en de andere muzikanten niet.”

“Net als bij de Stichting zal een deel van de inkomsten besteed worden aan algemene zaken. De betaling van de bandleden voor optredens is daarentegen op meerdere manieren te regelen. Wordt er voor een constructie gekozen waarbij nìèt alle bandleden in de VOF zitten, dan moet er afgesproken worden hoe de ‘hired guns’ worden uitbetaald. Het eenvoudigst gaat dat weer met een factuur met daarbij een VAR-WUO, maar ook hiervoor kan de gageverdelingsverklaring worden ingezet.”

“Maar ook de bandleden die wel in de VOF zitten kunnen vanuit hun eenmanszaak factureren. De winst die binnen de VOF overblijft na aftrek van de algemene kosten en de uitbetaalde bedragen, wordt direct aan de deelnemers toegerekend of er nu daadwerkelijk geld door de vennoten wordt opgenomen of niet. In onderling overleg kunnen de vennoten geld aan de VOF onttrekken. Let wel, de belastingdienst kijkt voor de heffing van de inkomstenbelasting naar de winst, niet naar het geld dat je als ondernemer uit de VOF haalt.”

“Als je bijvoorbeeld in een VOF met 2 vennoten 20.000 euro winst maakt en de winst 50/50 verdeeld word, dan betaal je belasting over 10.000 euro, zelfs als je maar 5.000 naar jezelf overmaakt en de rest in de VOF laat zitten.”

“Op die winst kunnen wel de voordelen worden toegepast die voor ondernemers gelden zoals ondernemersaftrek, mits het hierbij aan het zogenaamde urencriterium wordt voldaan. Als een ondernemer meerder VOF’s en/of eenmanszaken heeft worden deze ‘bij elkaar opgeteld’.”

“Voor het oprichten van een VOF hoef je niet langs de notaris. Het is wel aan te raden om afspraken goed op papier te zetten en alle vennoten deze te laten tekenen.”

“Hoe moet je nu tussen deze bedrijfsvormen kiezen? Daar is helaas moeilijk een hanleiding voor te geven. Dat is nu echt (sorry) maatwerk. Een duo dat toch al alle twee een eenmanszaak heeft? Dan ligt een VOF voor de hand. Maar wil dat duo weer veel met subsidies gaan doen? Dan kan een Stichting toch weer interessanter zijn aangezien de meeste subsidieverschaffers liever Stichtingen subsidieeren dan ondernemers.”

CONCLUSIE: de veelzijdigheid en rechtspersoonlijkheid van een Stichting biedt meerdere mogelijkheden, maar is administratief zwaarder en duurder om op te zetten (notaris, bestuursleden). VOF wordt met de nieuwe wet een stuk ‘stabieler’ en is een lichtere vorm om op te zetten met elkaar. Voor kleinere bands is een VOF eerder een gepaste vorm dan grotere gezelschappen.

Maar het advies blijft: overweeg je deze professionaliseringsstap te maken? Dan is een consult wenselijk om zeker te zijn van de juiste keuze bij jouw band. Dank Gido voor verschaffen van enig inzicht in deze materie!

Show CommentsClose Comments

10 Comments

  • Martijn Crama
    Posted augustus 2, 2017 at 10:12 am 0Likes

    Goede vraag Joris! Ik ben helaas te weinig jurist (of eigenlijk gewoon helemaal niet) om je hier een onderbouwt antwoord op te geven. Ik denk dat je het beste je vraag kan sturen naar André. Succes!

  • Joris K.
    Posted augustus 1, 2017 at 5:18 pm 0Likes

    Beste Martijn,

    Ik kom dit stuk tegen na aanleiding van een vraagstuk van een aantal clienten welke een dergelijke VOF/eenmanszaak constructie zien zitten. Ik ben nu alles op een rij aan het zetten, en loop tegen 1 vraagstuk aan waar ik slecht antwoord op kan vinden, dus wellicht kan jij mij helpen.
    Zodra de vennoten in de VOF allen een eenmanszaak hebben, mag je dan fiscaal gezien factureren aan de VOF vanuit de eenmanszaken (welke dus ook als natuurlijk persoon in de VOF zitten). Dan is het vooral belangrijk of er dan BTW geheven moet/mag worden. Ik realiseer me dat de BTW afdracht/voorbelasting een nul beweging is tussen de eenmanszaken en de VOF, maar dit zou een BTW voorbelastingaftrek realiseren voor apparatuur en instrumenten welke de leden dan individueel aanschaffen binnen de eenmanszaak. De VOF zou dan dus ‘leeg-gefactureerd’ worden, en de winst/verlies nihil. Vraag is dus, mag dit? Ben benieuwd of je hier antwoord op hebt, of wellicht mij de juist kant op kan sturen!
    Groet,
    Joris

  • Martijn Crama
    Posted juni 14, 2017 at 10:37 am 0Likes

    @ Bart: mijn juridisch-belastingtechnische kennis rijkt niet ver genoeg om je hier uitsluitsel over te geven. Mijn advies is om ‘Musiconomie’ te bestellen: een boekje speciaal voor muzikanten en belastingzaken. En als dat onvoldoende antwoord geeft, dan toch een boekhouder of ander specialist deze vraag voor te leggen.

  • Bart
    Posted juni 12, 2017 at 6:35 pm 0Likes

    Hallo,

    Ik heb een Band en we zijn een VOF. Kan ik muziek lessen (in dit geval bas lessen) van de belasting aftrekken? Op internet lees ik dat uitgaven die zijn gedaan met het oog op de zakelijke belangen van de onderneming aftrekbaar zijn. Aangezien mijn bas lessen een directe positieve bijdragen leveren aan onze VOF lijkt mij dit hier duidelijk onder vallen. Mijn zakenpartner is echter nog niet overtuigd en ziet hier een risico in. Wat adviseren jullie?

  • Ronnie van den Elzen
    Posted juli 13, 2015 at 8:46 pm 0Likes

    Hallo,

    Ik heb een volledige baan als ICT-er en wil als saxofonist bijklussen.
    Als ik dan op de VAR aanvraag invul dat ik 700 uur ga werken en ik haal dit uiteindelijk niet, heeft dat gevolgen?

    Ik heb wat ijzers in het vuur liggen, ook wat lesgeven betreft, maar niets is zeker.

    Of is er een andere manier om dit te regelen? Het lijkt erop dat je als startende muzikant meer verstand moet hebben van de belasting als van muziek :-).

  • Martijn Crama
    Posted december 12, 2012 at 9:03 pm 0Likes

    @Jeroen je vragen zijn interessant, maar iets te algemeen om goed te kunnen beantwoorden. Allereerst moet je je realiseren dat het onderhoud, verzekeren en wegenbelasting + aanschaf toch een fikse maandelijkse kostenpost zijn. Huren is vaak een van de beste opties. Hoe je als VOF belastingtechnisch voordelen haalt uit aanschaf van een bus, daar zitten nogal wat boekhoud vraagstukken bij. Lees ook dit artikel voor meer duiding.

  • Jeroen Beekers ( Lucid Wave )
    Posted december 10, 2012 at 7:05 pm 0Likes

    Hallo!

    Wij zijn een beginnende band uit zwolle/enschede en hebben nu aardig wat optredens waardoor we een bus nodig hebben. Hoe kunnen we dat belastingtechnisch neerzetten zodat we niet de volle pond hoeven te betalen? Kan dat ook met een VOF?

    Groeten,

    Jeroen Beekers 

  • Martijn Crama
    Posted februari 18, 2011 at 9:33 am 0Likes

    @Frits een VOF en eenmanszaak staan los van elkaar. Je wordt ook geen Eenmanszaak als je in een VOF gaat, maar kan wel een Eenmanszaak naast een VOF runnen.

  • Frits Appel
    Posted februari 17, 2011 at 7:21 pm 0Likes

    Als je een VOF begint moet je dan al een enmanszaak zijn ??
    of word je dat als je de VOF in gaat ??

  • Music Marketing
    Posted december 30, 2010 at 8:39 am 0Likes

    Thanks for the great information on VOF contracts.

Leave a comment