DIY: samen een videoclip maken

Vanaf gisteren is de single Dibadi van Stefany June uit. Bij een goede release wil je graag een mooie clip hebben. Clips zijn ideaal om te delen, te hypen en nog steeds is YouTube een belangrijke muziekzoekmachine.

Maar hoe stamp je een clip uit de grond? Je hebt geen geld, maar wil toch wat moois maken. Hoe hebben we de videoclip van Stefany June gerealiseerd?

Op de set tijdens de draaidagen van Florian Wolff’s So Far So Good behoorde Thomas Jeninga en Rob van Wegen tot de crew. Zo sjouwde ze twee dagen met lichtinstallaties van plek A naar plek B, gedreven door Florians muziek en sympathie. Tijdens een change-over begreep ik van de twee dat zij een creatief filmcollectief aan het opzetten waren: Moeders Mooiste.

Bevriende regisseur Michiel ten Kleij vertrok voor een half jaar naar London. Met hem schoot ik de clip van Florian, maar dit keer kon hij me niet helpen. Direct dacht ik aan Moeders Mooiste en belde Thomas. “Stefany June wil een clip schieten, en Michiel is naar London. Kunnen we eens een biertje doen?”

In ’t Hoogt hebben we vier of vijf Choufjes zitten drinken. Thomas vond de muziek te gek en wilde heel graag als cameraman de clip draaien. Rob had al laten weten de productie graag te willen oppakken. Mooi!

Met een productieleider en een cameraman heb je nog geen clip. Stefany (en ik) hadden wel ideeën over de videoclip, maar wisten deze nog niet helemaal te concretiseren of conceptmatig door te denken. Thomas opperde om een aantal bevriende regisseurs te laten pitchen op onze ideeën. Zo’n pitch is niets meer dan een voorstel hoe zij de clip zouden zien en zouden willen maken.

Na drie pitches ontvangen te hebben, viel de interpretatie van Jocelyn Herrewijn direct op. Waar Stefany vaak wordt omschreven als zomers, kleurrijk, vrolijk en meer van dat soort, begreep Jocelyn dat Stefany zoekt naar contrasten in haar muziek.

Inmiddels was Rob druk bezig met locaties te regelen en mensen te vertellen over onze plannen. Ieder crewlid wat vervolgens zich bij het team voegde deed dit allemaal om dezelfde reden: het lijkt me leuk om samen iets tofs neer te zetten met een fijne groep mensen.

Jelle pakte met beide handen de lichttechniek en de kleurcorrectie aan. Twee ‘best boys’ (Paco en Erik) hebben zich het apelazarus gesjouwd en gebouwd. Sophie zat ergens niet ver van de set heerlijke maaltijden te koken. Floris wilde graag de opnameleiding doen. Annelien hielp als regie-assistent Jocelyn met letterlijk iedere stap op de set. Hanny zat in een achterkamertje Stefany op te fleuren met poeder en kwast. Thomas Leermakers vond het leuk om te ‘focus pullen’. Madeleine hielp Rob met allerlei kleine klusjes op en rondom de set. Rinse had een fotocamera en heeft de hele nacht foto’s geschoten. Vijftien figuranten hebben hun vrije vrijdag opgegeven om in de koude de licht-choreografie uit te voeren. En niet te vergeten: Amos vond het tof om de clip te editten.

Iedereen steekt elkaar aan in enthousiasme. Niemand is daar omdat het moet. Iedereen is er omdat het leuk is. Dan creëer je de mooiste dingen samen.

De locatie (ENKA terrein in Ede) heeft Rob weten te regelen. De mensen die het terrein beheren overtuig je vooral door een goede presentatie en vertrouwen geven dat je het terrein met respect ‘belegerd’. Rob kan dat fantastisch. We hebben wel ’s nachts moeten draaien, zodat we niemand tot last hoefden te zijn. Tot op heden is er nog geen euro uitgegeven in dit verhaal.

De clip heeft minder dan een Macbook gekost. Het geld wat we hebben uitgegeven zat hem vooral in techniek. Doordat Moeders Mooiste vaker met de Lichtmacht werkt, stelde de Lichtmacht een fantastische lichtset beschikbaar voor een vriendenprijs. Letterlijk een vrachtwagen vol.
Een goede camera; daar kan je niet op bezuinigen. Verder waren er kosten om iedereen te kunnen laten eten en kosten voor kleine technische hulpmiddelen (grip, focus puller).

Met het opzij zetten van wat inkomsten van live-gigs konden we deze kosten dekken.

We hebben de clip in één dag (nacht) gedraaid. Rob is ’s middags al naar de locatie gegaan, samen met de jongens van de techniek om alles voor te bereiden en klaar te zetten. Het moment dat de werklieden het terrein verlieten, zijn wij gaan draaien. Steenkoud, maar als je hard werkt merk je daar weinig van.

Gouden regel voor zo’n DIY productie is -mijn inziens-: vertrouwen en vrijheid. Iedereen die rondloopt weet dat er professioneel geknald moet worden, maar wel op een manier zodat iedereen voor zichzelf er het meeste uit kan halen. Dan speel je een topwedstrijd met elkaar.

Vergis je niet in het belang van een goede editor. Hoe mooi de beelden ook geschoten zijn, de editor gaat het verhaal pas écht vertellen (op aanwijzingen van de regisseur natuurlijk). Ik kreeg een V1 in mijn mailbox. Dit was een versie met aan elkaar geplakte beelden om alvast te laten zien hoe mooi het gelukt was. V2 was eigenlijk de eerste versie waarin Jocelyn en Amos samen het verhaal hebben gebouwd. Stefany en ik hebben een paar punten naar voren gehaald in onze feedback, en versie 3 was de final version. Korte klappen. Ik denk dat we in 6-8 dagen een final version hadden (netto 2 dagen werk).

Deadlines, ook al is het een vrijwillig project, zijn cruciaal. Vaste, reële periodes vastleggen zodat het overzichtelijk wordt maar vooral een fijne klus die je niet gaat achtervolgen. Dat houdt de sfeer goed.

En dit is het eindresultaat. Een videoclip die mijn verwachting oversteeg kijkend naar de middelen en de tijd die we hadden.

Crew. Onwijs bedankt!

Foto credits: Rinse Fokkema (en de laatste is van Annelien Nijland)

 

Show CommentsClose Comments

2 Comments

  • Maria awad
    Posted januari 16, 2017 at 10:31 am 0Likes

    Comment*

  • Erwin Elling
    Posted april 7, 2012 at 4:57 pm 0Likes

    Complimenten! Toffe clip hoor!

Leave a comment