Eurosonic/Noorderslag 2013: The Piracy Confrontation

Een heel weekend in Groningen zit er op. Alcohol consumpties waren er in overdaad. Gedurende het Eurosonic/Noorderslag weekend heb ik mijn aantekeningen boekje dicht bij me gehouden. Wat heb ik neergekrabbeld gedurende het uurtje praten over streaming vs. piracy (geleidt door Will Page (UK, Spotify))?

The Piracy Confrontation

Dit waren redelijk ruige getallen met enkele nuances, maar grofweg waren er in 2008 5 miljoen piraten actief in Nederland. In 2012 is dat nog ‘maar’ 2,25 miljoen.

Een piraat zit gemiddeld 4 dagen per IP (adres van je computer) per maand op een torrentsite. In dit onderzoek werd enkel gekeken naar NUL of EEN. Dus als je een keer op een torrentsite belandt, ben je een piraat (EEN). Dit staat dus gelijk aan iemand die dagelijks enorme hoeveelheden upload naar torrentsites. Ik, en jij als lezer hoogstwaarschijnlijk ook, ben dus een piraat.

Door mijzelf nog even aangestipt in het vraaggesprek, waar ik niet veel van heb opgeschreven maar wel uitermate boeiend was, is de rol van streaming-diensten en hun enorme vaagheid rondom uitkering percentages. Peter Jenner gaf daar een nadrukkelijk antwoord op omdat hij net zoals ik veel gevaar ziet in die vaagheden: “The data is there, but it takes engagement. Labels need to stand up to this, because this shouldn’t be allowed!”

Show CommentsClose Comments

Leave a comment