Subsidie mogelijkheden 2013: Fonds Podiumkunsten

Alhoewel de bezuinigingen links en rechts er flink in hakken, zijn er toch echt een aantal mogelijkheden om alternatieve financiering te krijgen. Subsidie en fondsen zijn redelijk vieze woorden in het Nederlandse muziekklimaat terwijl in bijvoorbeeld Canada subsidiering van (pop)muziek als volstrekt normaal wordt gezien. Met een goed plan kan je bij Fonds Podiumkunsten financiele support krijgen om je ambities te verwezenlijken. Na een gesprek met iemand van Fonds Podiumkunsten waar ik de naam van ben vergeten zet ik de mogelijkheden die ik te horen heb gekregen voor je op een rij.

Reiskosten buitenlandse voorstellingen
Ga je in het buitenland spelen? Kijk dan of je in aanmerking komt voor deze regeling. Je moet voldoen aan een aantal criteria:

  1. De aanvrager is een stichting of een rechtspersoon
  2. In de 18 maanden voorafgaand aan de aanvraag minimaal 10 voorstellingen of concerten hebben gegeven op relevante Nederlandse podia en festivals (Melkweg, De Affaire, Ekko e.d.).
  3. Je speelt minimaal 3 concerten in het buitenland

Kan je drie vinkjes neerzetten? Dan is er binnen de EU ongeveer €5.000 euro voor je beschikbaar. Mocht je buiten de EU gaan touren, dan zou je aanspraak kunnen maken op €7.500. Het prettige is dat deze regeling via het zogenaamde snelloket verloopt. Dus geen aanmeld procedures of deadlines: binnen een maand heb je uitsluitsel over je aanvraag.

Meer weten of een aanvraag indienen? Klikt u hier maar…

Productiesubsidie
Bands als de Kift, de Staat, MrPolska en Happy Camper hebben gebruik gemaakt van een productiesubsidie. Plannen die je hier inlevert moeten een heel duidelijk begin en een eind hebben (bijvoorbeeld een bepaald aantal uitvoeringen). Het is een afgebakend traject wat dus ook duidelijk een voor- en natraject heeft. Minimaal 4 maanden voor de premiere moet het plan binnen zijn bij het Fonds.

De aanvraag wordt beoordeelt op artistieke kwaliteit, ondernemersschap, marketing en diversiteit. Ook moet er een percentage eigen inkomsten in het project worden gestopt. Van de 50 tot 70 aanvragen per jaar worden er ongeveer zo’n 15 per jaar gehonoreerd.

Er zijn drie rondes: 15 januari 2013, 7 mei 2013, 10 september 2013.

Interesse of een aanvraag doen? Klikt u hier.

Nieuwe makers subsidie
Deze subsidie verstrekking is ‘nieuw’ en voor beginnende talentvolle makers. Hierbij heb je een partner nodig die expertise en inzicht heeft in de ontwikkeling die je voor je ziet. Je pitcht je idee aan het Fonds, en laat blijken hoe je in maximaal twee jaar bepaalde stappen wil zetten. Je werkt toe naar een release.

Je komt eigenlijk met een vernuftig en vernieuwend concept en laat zien hoe je dit samen met een partner of meerdere partners (boekers, managers, labels, productiehuizen) wil gaan realiseren.

Deze subsidie is nog relatief nieuw en dus nog volop in ontwikkeling.

Er zijn twee rondes: één in het voorjaar en één in het najaar.

Interesse of meer weten? Klik hier.

 

Overigens kan je altijd je ‘concept plan’ laten toetsen bij het Fonds alvorens je het definitieve plan inlevert. Doe er je voordeel mee.

Show CommentsClose Comments

Leave a comment