Mag je zomaar covers uitbrengen?

Een van de meest gestelde vragen rondom auteursrecht. Je wil een vette cover opnemen, uitbrengen of op YouTube plaatsen. Maar je bent bang of dit nou wel mag, en of je niet achteraf gedonder krijgt. Zeker als je een plaat laat drukken, of het op Spotify releast, wil je geen gedoe. Hoe zit het nou precies?

(Deze uitleg leg ik in het filmpje uit op mijn Youtube kanaal)

Het simpele antwoord op de vraag ‘mag je zomaar een nummer coveren en uitbrengen’ is ja. Maar even doorlezen is wel zo slim, om helder te krijgen wat wél en wat niet mag.

Opname / commercieel werk
Je covert een song van een bekende artiest. Je hebt je eigen interpretatie erin gelegd en bent zeer tevreden over het werk. Je gaat dit uitbrengen via YouTube, Spotify en/of op plaat laten drukken. Je hoeft dan geen toestemming te vragen aan de originele rechthebbende zolang je het nummer niet hebt bewerkt dan wel de tekst hebt aangepast. Wel moet je de originele auteurs aangeven in je exploitatie van het werk, en de auteurs aangeven bij de rechtenorganisatie ter toestemming van het eventuele drukken.

De lijn tussen bewerking en coveren is in sommige gevallen dun of zelfs flinterdun. Neem I Follow Rivers van Triggerfinger. Zij hebben dit nummer ‘gecovered’ bij Giel Beelen en er ontstond een knallend succes . Je zou kunnen stellen dat het een bewerking is, maar wordt (naar mijn weten) gezien als cover. Waar het coveren ophoudt, en het bewerken begint, is hevig aan interpretatie onderhevig.

Belangrijkste vuistregel hier: als er commerciële belangen gaan spelen (lees: euro’s euro’s en nog eens euro’s), dan gaan de publishers en rechthebbende deze discussie aan. Een mooi voorbeeld van een bewerking is A Little Less Conversation van JunkieXL. Hij heeft dus toestemming gevraagd om deze bewerking commercieel uit te mogen brengen.

Het moment dat je auteursrecht gaat claimen op zo’n song, dus het aanmelden bij Buma/Stemra en zeggen dat het een origineel werk van jou plus de eventuele andere auteurs is, dan krijg je gelazer. Je mag namelijk nooit zonder toestemming van de originele auteurs van een werk zelf auteursrecht gaan claimen.

Dus dit geheel samenvattend: coveren mag, zolang je maar niet het auteursrecht claimt op de track en netjes aangeeft wie de auteurs wél zijn. Ga je het werk ‘remixen’ of de tekst aanpassen, dan heb je toestemming nodig van de makers.

Live uitvoeren van covers
Kan je naar hartelust doen. De enige verplichting die je hebt naar de originele auteurs, is het aanleveren van je setlists met originele auteurs van de werken bij de rechtenorganisatie. Zo kunnen zij de vergoedingen die vanuit de licentie van de optreedlocatie aan Buma/Stemra worden betaald, door worden betaald aan de rechthebbende van het nummer. In de praktijk zijn er maar weinig coverbands die a) dit weten en b) ook netjes hun repertoire en speellijst melden bij Buma/Stemra.

Tegenhouden van gebruik van jouw muziek
“Oh lekker. Dus als een racistische organisatie mijn song gebruikt bij hun manifestaties, dan kan niks ze tegenhouden? Want iedereen mag mijn werk zomaar gebruiken of coveren,… zonder toestemming.”

Gelukkig heb je het morele recht. Je kan op morele gronden een zaak aanspannen. De rechter zal dan kijken of je in je gelijk kan worden gesteld. Zo’n zaak zal je zelf moeten aanspannen. Een rechtenorganisatie vertegenwoordigt alleen je auteursrechten, niet je morele rechten (zou wat zijn…). Rondom rascistische, pornografische of andere morele zaken sta je betrekkelijk sterk. Maar begin eerst met een mailtje naar de organisatie dat je niet gediend bent van het gebruik, en ze vragen te stoppen met het gebruiken van jouw werk.

Laat ik vooropstellen dat ik geen jurist ben. Dit alles heeft complexe regels en uitzonderingen. Maar ik had de behoefte om door de vele vragen die hierin spelen mijn kennis te delen. Dit is gestoeld op ervaring en contact met Buma/Stemra woordvoerder. Zie het als vuistregel, geruststelling en richting. Maar niet als absolute waarheid, want ik kan bij schrijven van dit stukje niet ‘horen’ wat jij aan het coveren of bewerken bent 🙂

Show CommentsClose Comments

22 Comments

  • Martijn Crama
    Posted november 8, 2018 at 9:52 am 0Likes

    Sorry Fred, maar ik vind je vraag wat onduidelijk om een goed antwoord te kunnen geven. ‘Band uitbrengen’? Wat bedoel je daar precies mee?

  • Fred
    Posted oktober 30, 2018 at 10:05 pm 0Likes

    Hoi Martijn
    Ik wou ook iets vragen aan jou en heb het e.e.a. gelezen
    Ik heb een band gekregen vele jaren terug in een remix stijl van een nummer uit de jaren 60. Hebe deze in een kleine studio opgenomen en wil die graag met videoclip en geperste cd uitbrengen….ik kan nergens iets vinden in google youtube of elders waar/wie en hoe deze ooit s gezongen. Kan ik deze laten maken?
    Voorbeeld: Nummer van The Platters – Only You en dan remix van gemaakt door iemand, en die band wil ik gaan gebruiken voor uit te brengen…kan en mag dat?
    Ik heb hier geen commerciele doeleinde bij maar vindt het leuk dit weer op cd te zetten en deze gratis weg te geven.
    Zie graag je antwoordt tegemoet

  • Wilko
    Posted augustus 29, 2018 at 4:25 pm 0Likes

    Ik maak hem nog iets lastiger. En dat heeft eigenlijk ook te maken met een uitgever die gewoon niet reageert.
    Als je een tekst vertaald met exact dezelfde strekking (maar wel soms met een wat andere zinsopbouw en rijmwoorden), kun je dat uitleggen als gewone cover of is dat al een bewerking? Er is feitelijk aan het verhaal niets veranderd dus (van Duits naar Limburgs dialect). Uiteraard respecteren we alle rechten.

  • Martijn Crama
    Posted juni 21, 2018 at 8:08 am 0Likes

    @Peter: dankjewel! En ja, ook hier geldt, je maakt een bewerking en neemt deze op. Daar is toestemming voor nodig. Als je hem uitbrengt, kan er (in allerlei kleine of grote vormen) gedonder komen. Je kan altijd de gok wagen, wie weet kraait er geen haan naar, maar een inschatting daarover geven is niet te doen 🙂

  • Peter Niesen
    Posted juni 17, 2018 at 11:31 am 0Likes

    Hallo Martijn, wat een duidelijk artikel. Nu heb ik toch een vraag ik heb samen met mijn vrouw een Nederlandse tekst geschreven op een bekend nummer van een Engelstalige band. Geen super dikke hit maar wel een leuke hit van een paar jaar geleden. Nu is de muziek redelijk gelijk gebleven en opnieuw opgenomen in een muziekstudio. De opname is bijzonder goed geworden vinden wij. We hebben de band een mail gestuurd en ook hun management om toestemming te vragen maar tot nu toe geen reactie mogen ontvangen. Echter zijn zowel wij als mensen die het nummer horen erg enthousiast en willen we het officieel gaan uitbrengen. Wat is wijdheid om te doen? Alsnog verder vragen naar toestemming of bronvermelding doen en uitbrengen.?

  • Gijs
    Posted mei 16, 2018 at 5:23 pm 0Likes

    Hallo Martijn,
    Geweldig en duidelijk artikel. Toch heb ik nog een vraag die voortkomt uit een specifiek geval waarmee ik te maken heb, waar ik na maanden aan artikelen doorlezen nog steeds niet helemaal uit kom.

    Kort geleden heb ik een elektronische cover gemaakt van het nummer “Spaceman” van de Nederlandse DJ Hardwell. Ik gebruik bewust de term elektronische cover en niet “remix” omdat er geen copyrighted audio uit zijn originele release (beide versies) wordt gebruikt als sample of anderszijds. Ik heb de oorspronkelijke compositie van Hardwell geherinterpreteerd en zeer sterk afwijkend gereproduceerd in een ander elektronisch genre.

    Wat er wel uitvoerig gesampled wordt in mijn cover is een zangpartij van zangeres Bright Lights.

    Deze zangpartij komt niet voor in de twee originele uitgaves “Spaceman” en “Call Me A Spaceman” (2012, beiden), maar alleen in een in 2017 als gratis download exclusief op YouTube aangeboden ‘anniversary remaster’ van “Spaceman” van Hardwell zelf.
    (Als ik Wikipedia mag geloven, is deze versie met Bright Lights als zangeres nooit officieel “uitgebracht” omdat het management van Hardwell de mannelijke zang van Mitch Crown prefereerde en zodoende kwam “Call Me A Spaceman” enkele maanden na “Spaceman” in 2012 uit als de officiele ‘vocal version’.)

    Enfin, met dit in het achterhoofd vraag ik me dus zeer sterk af of het mogelijk is om mijn versie van dit nummer, een cover van Spaceman die wel de zang-audio van Bright Lights bevat, op Spotify aan te bieden als digitaal streambaar nummer? Een versie op CD of drager ben ik niet in geinteresseerd, enkel de mogelijkheid om het op Spotify te kunnen plaatsen.

    In het gunstigste geval, is mijn aanname dat, doordat de versie waarin Bright Lights zingt nooit officieel is uitgebracht, de samples van haar zangpartij niet gelden als een sample afkomstig uit “Spaceman” (die immers al uit 2012 stamt, zonder haar bijdrage), maar copyrightmatig apart met haar zou moeten worden afgehandeld. Uit het perspectief van Hardwell, en zijn management, is onze versie een cover.

    Klopt dit? En heb je verder misschien nog tips? Want deze kwestie is vrij ingewikkeld volgens mij.

    Alvast bedankt!

  • Martijn Crama
    Posted maart 22, 2018 at 1:34 pm 0Likes

    @Robin zolang je het voor eenmalig (intern) gebruik doet en er niet de intentie mee hebt om geld te verdienen, is toestemming niet nodig. Er zijn genoeg (privé)feesten waar men het leuk vindt om een bewerking op te nemen en te laten horen aan de jarige (of wat dan ook…).

    Het wordt anders als je het commercieel wilt gaan inzetten en gebruiken. Met andere woorden: dat je het gaat aanbieden op Spotify of het geregeld in de kroeg wil laten horen.

  • Robin
    Posted maart 20, 2018 at 10:36 pm 0Likes

    Dag,

    Ik heb een vraag. Met de lustrumband van mijn studentensportvereniging willen wij een nummer coveren/bewerken. Het komt erop neer dat wij een andere tekst willen bedenken, dat opnemen en in onze stamkroeg willen draaien. Verder doen wij er niets mee. Mag dit zomaar of moeten wij hiervoor toestemming vragen?

    Gr. Robin

  • Martijn Crama
    Posted februari 20, 2018 at 10:26 pm 0Likes

    @Aly Dat kan! Zou wat zijn als alle mensen die bijvoorbeeld The Beatles coveren eerst toestemming moesten vragen. Zolang je het auteursrecht maar niet claimt, ben je vrij om te coveren.

  • Aly
    Posted februari 20, 2018 at 9:00 pm 0Likes

    Hoi Martijn! Ik wil een cover plaatsen van een nummer die ik op de gitaar kan. Ik verander niks aan de tekst of melodie. Misschien zing ik het anders, alleen ik wil weten of ik dan nog contact moet opnemen met de auteur. Zou dat handig zijn of hoeft het niet per se?

  • Ray
    Posted februari 18, 2018 at 2:04 pm 0Likes

    Hi Martijn, ik heb een cover (Nederlandstalig) opgenomen en het liedje verandert van ballade naar salsa met een eigen arrangement. De tekst en de melodielijn zijn nagenoeg (99,9%) hetzelfde gebleven. Ik heb 3 keer geprobeerd contact op te nemen met de management van de auteur, maar die geven niet thuis. Kan ik het uitbrengen o.v.v. de auteur en met mijn dank aan deze zelfde auteur? Ook heb ik een heerlijke dansclip bij opgenomen. Kan dit uitgebracht worden op social media? Alvast bedankt.

  • Martijn Crama
    Posted juni 9, 2017 at 11:20 am 0Likes

    Klopt Patrick. Zij erkennen het niet als een officiële bewerking.

  • Patrick
    Posted juni 8, 2017 at 3:59 pm 0Likes

    Hierop terugkomend,

    Ik heb een nederlandse vertaling geschreven op een Deens nummer.

    Ik ben in contact getreden met de orginele uitgever. In dit geval Warner/Chappell Music .

    Deze geven aan ““Please do approve this as a 100% cover version (no adaptor share or participation).”

    Houd dit nu in dat de Nederlandse vertaler geen rechten kan ontlenen aan zijn geschreven tekst, en ik geen verdiensten zal kunnen genereren uit de opgenomen cover?

  • Martijn Crama
    Posted juni 2, 2017 at 11:35 am 0Likes

    Ha Mark. Dat is vreemd. Misschien was het ‘spam’? Wie nam contact op? Misschien was het iemand die probeert een slaatje te slaan door angst te zaaien. Een cover op YouTube zetten mag gewoon.

  • mark
    Posted juni 1, 2017 at 11:44 pm 0Likes

    Hoe zit het nu met een cover uitbrengen op You Tube. Ik zie vaak diverse artiesten, soms professionals en soms amateurs hun idool naspelen. Die staan dan gewoon op de website. Maar mijn broertje deed ooit exact hetzelfde, hij kon leuk gitaar spelen en besloot een bekend nummer na te spelen en op zijn eigen kanaal te plaatsen. Hij kreeg meteen gelazer, dus haalde hij de cover zo snel mogelijk er van af.

  • Robert W Pardo
    Posted april 14, 2017 at 8:42 am 0Likes

    Ahaa, its pleasant conversation about this article here at this web site, I have read all that, so now me also commenting at this place.

  • Martijn Crama
    Posted maart 14, 2017 at 7:49 am 0Likes

    @Bob: ik snap de verwarring, maar toch staat er precies wat hierboven ook is uitgelegd alleen in andere woorden. De verwarring kan ontstaan door deze passage (“Mag ik een CD maken met opnamen van andere CD’s?Nee, dit mag niet zomaar. U heeft hiervoor toestemming nodig van de eigenaren van die opnamen…”). Hier wordt bedoelt dat je niet zomaar opnames van anderen mag laten drukken op een CD (of moderner: Spotify).

    Een andere passage over de bewerking (“Als u een bewerking of een nieuwe versie heeft gemaakt van een bestaand liedje of een nieuwe tekst heeft geschreven of een tekst heeft vertaald en u wilt dit bewerkte liedje op uw CD zetten dan heeft u vooraf toestemming nodig”) wordt ook hierboven uitgelegd. Zolang je het originele werk intact houdt en je eigen interpretatie eraan geeft, heb je een ‘cover’ gemaakt en ben je vrij deze op te nemen en uit te brengen.

  • Bob van Lansberg
    Posted maart 13, 2017 at 10:06 pm 0Likes

    Ik heb beide artikelen meer dan eens goed doorgenomen en volgens mij sluit het een het ander niet uit. Als ik het juist interpreteer, is er inderdaad WEL toestemming nodig om een nummer te coveren, maar kan deze toestemming door BUMA/STEMRA worden verleend middels een exploitatielicentie die zij opstellen. Er dient dan overigens wel gewoon een vergoeding te worden betaald aan BUMA/STEMRA voor het gebruik van die nummers.

    Een an ander lijkt bevestigd te worden in de uitleg over producties in eigen beheer die BUMA/STEMRA beschikbaar heeft gesteld op haar website.

    http://admin.bumastemra.nl//uploads/Alles%20over%20Producties%20in%20Eigen%20Beheer%2026052016.pdf

  • Trackback: Covers uitvoeren, mag dat? Ja! - Talking Music
  • Martijn Crama
    Posted januari 16, 2017 at 4:38 pm 0Likes

    @Remy: woordvoerder van Buma/Stemra heeft nog eens naar mijn post gekeken, en ja, mijn post klopt.

    Dus als jij een cover van Let It Be op je plaat wil zetten, heb je daar geen toestemming voor nodig, maar mag je niet het auteursrecht daarop claimen. Zoals hierboven beschreven is. Cover er op los! 🙂

  • Martijn Crama
    Posted januari 16, 2017 at 12:34 pm 0Likes

    Ha Remy. Tja, volgens mij heeft deze jurist het hier mis.

    Ik zal een Buma/Stemra vertegenwoordiger nogmaals naar mijn stuk laten kijken om te zien of het nog (steeds) klopt. Wordt vervolgd!

  • Remy
    Posted januari 16, 2017 at 12:15 pm 0Likes

    Hallo Martijn; hoe interpreteer ik onderstaand artikel het best? Als ik het goed begrijp staat in de alinea over “Coveren” dat er wel toestemming vereist is voor uitvoeren/opnemen van covers.

    https://www.musicajuridica.nl/blog/2015/3/een-juridisch-kader-coveren-remixen-en-samplen

Leave a comment