De meest gemaakte fout bij aanmelding Buma/Stemra

Zo vaak gaan beginnende auteurs de fout in bij het aanmelden bij Buma/Stemra, dat deze post maar eens gepost moet worden. Waar gaat het mis?

UPDATE: Je kan deze verbeterde uitleg ook vinden op mijn YouTube kanaal

Wanneer je je klaar voelt om je aan te melden bij Buma/Stemra, ga je naar de website en download je het aanvraag formulier voor aansluiting. Het is een formulier uit duizenden: NAW gegevens, misschien dat het Burgerservicenummer nog je lastigste vraag is bij het invullen. Easy does it.

Je wordt gevraagd wat vinkjes te zetten en eigenlijk lijkt alles vanzelfsprekend. Met nadruk op lijkt. De meest gemaakte fout wordt gemaakt bij nota bene het eerste vinkje: “Ik sluit een contract met:”.

De mogelijkheden bij deze vraag zijn: Buma/Stemra. alleen Buma, alleen Stemra.

Een gemiddelde Nederlander denkt: “Meer zal wel beter zijn, dus waarom zou ik alleen bij de een of alleen bij de ander willen zitten. Ik vlam dat vinkje bij ‘Buma/Stemra'”

Wanneer ga je deze ‘fout’ voelen?

Het moment dat je een plaat fysiek zelf gaat uitbrengen, ben je de sigaar. Eenmaal bij de drukker laat je een factuur opmaken voor de drukkosten van je plaat. Echter komt er iets bovenop de factuur: STEMRA-kosten. Huh?

Wanneer er ‘STEMRA rechthebbende’ op een plaat staan, is STEMRA tot op heden verplicht om op voorhand geld te incasseren voor deze leden. Ja, ook al ben jij het zelf die op de plaat staat en wordt het geld dus uiteindelijk weer aan jou terugbetaald. Hoeveel? Dat kan je via deze tabel precies uitrekenen.

Kortom, je hebt opeens een extra kostenpost die je niet wilt hebben, maar dat is het niet alleen. Zodra STEMRA jouw rechtenafdracht gaat analyseren en ziet dat deze gelden voor jou zijn, zal STEMRA het netjes terugstorten maar… minus 25% administratiekosten. Dus het kost geld én je moet ook nog eens extra liquide middelen hebben die je nodeloos parkeert op de rekening van STEMRA.

“Ja maar waarom bestaat STEMRA, en wat is dit voor een onzin?”
Goede vraag, maar STEMRA heeft wel degelijk een functie. Nog steeds moet ik eens een hele post over het auteursrecht online zetten, maar tot die tijd…

STEMRA levert pas geld op als je veel (fysieke) platen verkoopt én wanneer je een ‘sync’ scoort voor een RTV-commercial bijvoorbeeld. Het goede nieuws? Je kan je ieder moment inschrijven voor STEMRA. Dus pas wanneer je écht liquide middelen gaat verdienen, pas dan ga je een aanmeldingsformulier sturen met een extra vinkje bij STEMRA.

Maak tot die tijd niet deze meest gemaakte fout, en bespaar jezelf -maar ook andere producties waar je aan meeschrijft als auteur- onnodige kosten.

Show CommentsClose Comments

8 Comments

 • Martijn Crama
  Posted juni 9, 2019 at 9:44 am 0Likes

  Juist! Songwriters worden vanwege het auteursrecht betaalt voor hun harde werk, mits het daadwerkelijk ook op het level komt van openbaarmaking in de publieke ruimte (lees: rtv, horeca, podia, festivals etc…). Je kan altijd even contact met Stemra opnemen om je lidmaatschap voor Stemra stop te zetten. Daar zijn ze vaak coulant in. Succes!

 • Inge
  Posted juni 8, 2019 at 11:48 am 0Likes

  Oeps, toch een aantal jaar geleden al deze fout gemaakt! Op zich geen ramp, omdat ik nu pas serieus de stap durf te zetten om te werken aan mijn ambitie om songwriter te ‘worden’. Martijn, is het ook nodig om Buma/Stemra in gedachten te houden als alleen songwriter (dus niet als uitvoerende artiest)? Alvast dank!

 • Martijn Crama
  Posted november 27, 2017 at 5:09 pm 0Likes

  @Peter iedere service is op te zeggen. Dat staat zo in de wet. Dus hier is zeker een doorkomen aan, Peter! Verder dan dit reiken mijn mogelijkheden ook niet om je te adviseren. Ik ben namelijk niet van STEMRA 😉

 • Peter
  Posted november 27, 2017 at 4:58 pm 0Likes

  Martijn, hier is helaas geen doorkomen aan en wijken ze niet van hun standpunt, temeer, nu ze aan derden toestemming hebben gegeven om mijn werk te mogen verveelvoudigen.
  Men hoeft zich dus klaarblijkelijk voor een lidmaatschap Stemra niet aan te melden middels het aansluitingsformulier, maar volstaat al een per abuis getekend exploitatiecontract Stemra.

  Ik vraag me daarbij wel af hoe Stemra aan bankgegevens komt wanneer zij niet in het bezit zijn van een aansluitingsformulier alwaar ik mijn NAW gegevens waaronder bankgegevens invul. Die maakt ik namelijk enkel op het aansluitingsformulier kenbaar.

 • Martijn Crama
  Posted november 27, 2017 at 4:46 pm 0Likes

  @Peter ik zou alsnog (opnieuw) bellen, en aangeven dat linksom of rechtsom je graag niet STEMRA-lid wil zijn. Ze zullen dit dan terugdraaien per uiterlijk 01-01-2018 is mijn veronderstelling.

 • Peter
  Posted november 27, 2017 at 4:19 pm 0Likes

  Ja Martijn dat heb ik , en zij zeggen dat ik door de ondertekening van het exploitatiecontract mijn exploitatierechten aan hun heb overgedragen, dit zonder dat ik lid (aangeslotene ben van Stemra).

 • Martijn Crama
  Posted november 27, 2017 at 4:17 pm 0Likes

  Goede vraag @Peter! Mijn eerste wedervraag; heb je al gebeld met STEMRA en het geheel voorgelegd? Vaak kan met een telefoontje dit (vrijwel) direct worden opgelost, of je geeft per direct aan dat je aansluiting bij STEMRA wilt beëindigen. Ook daar is mijn ervaring dat STEMRA daar flexibel in meedenkt.

  Laat je me weten of dit gelukt is?

 • Peter
  Posted november 27, 2017 at 4:04 pm 0Likes

  hallo Martijn , ik heb destijds bewust ervoor gekozen, en alleen het vinkje bij alleen Buma aangevinkt, echter door het foutief meesturen en onoplettendheid van mijzelf heb ik een exploitatiecontract van Stemra ondertekend en terug gestuurd. Nu beweerd Stemra dat ik door ondertekening van een exploitatiecontract Stemra mijn lied ook ter exploitatie door Stemra heb afgegeven, echter heb ik mij van Stemra nimmer lid gemaakt (of willen maken) van Stemra en heb nimmer (dus geen) aansluitingsformulier voor aangeslotene bij Stemra ingevuld noch deze verkregen hetgeen voorzien was van een handtekening mijnerzijds.

  Mijn vraag kan dit ?
  Ik ben geen Stemra aangeslotene, per abuis een exploitatie contract Stemra ondertekend en heb daardoor toch volgens Stemra, mijn exploitatierechten afgegeven.
  Ook kan Buma/Stemra mij niet een kopie aansluitingsformulier overleggen waarin ik heb aangegeven dat ik mij tevens bij Stemra wil aansluiten.

  Graag verneem ik hierop uw reactie.

Leave a comment