Welk boekhoudprogramma is handig voor muzikanten?

Zo aan het begin van het nieuwe jaar ben ik mij gaan verdiepen in boekhoudprogramma’s. Ik gebruik al jaren een programma welke niet meer wordt geupdate. Dus tijd voor een nieuwe, maar wat zijn nou goede opties?

Voor de beginners (GRATIS)
Als je nét om de hoek komt kijken en een zeer eenvoudige administratie wil bijhouden, dan is mijn super-de-luxe-gratis-en-voor-niets-Excelsheet wat je wilt hebben. Je kan daar je inkomsten en uitgaven simpel in administreren, je BTW (laten) uitrekenen en per kwartaal zien wat je moet aangeven bij de Belastingdienst. Facturen stel je gemakkelijk zelf op met dit sjabloon.

Ben je gebaat bij een geavanceerder boekhoudprogramma en factuuradministratie, dan ben ik de volgende opties tegengekomen.

MoneyBird (€12,- a €21 p.m.)
MoneyBird is in mijn ZZP-kringen het meest gebruikte boekhoudprogramma. Het is een ‘schoon’ overzichtelijk boekhoudsysteem waar MoneyBird je helpt met het versturen, registreren en bijhouden van je betalingen. Super handig vind ik de mogelijkheid bij het maken van een factuur voor een nieuwe klant om hem/haar op te zoeken in het KvK-register. Dan vult MoneyBird automatisch alle bekende gegevens van het KvK-register aan in jouw klantenadministratie. Easy does it!

Ook de kosten die je maakt kan je met een foto ‘inscannen’, en heb je geen gedoe meer van losse bonnetjes. De vormgeving en rekensoftware maakt dat je een pracht overzicht krijgt van je (kwartaal)omzetbelasting.

Nadelen? Ik heb er uiteindelijk niet voor gekozen omdat ik de sjablonen voor de facturen wat beperkt vond. Om een eigen stijl aan je factuur te geven, moet je veel kennis hebben van programmeren. Echter zal dit voor velen niet een zwaarwegend argument zijn, dus check dit programma zeker eens zelf. Maar er is nog meer ter overweging…

MoneyMonk (€20,- p.m.)
MoneyMonk verschilt eigenlijk niet zo veel van MoneyBird. Ik kon in een avondje rommelen in de boekhoudsoftware maar weinig vinden waarvan ik dacht “AHA! Dit is nou leuk of beter t.o.v. MoneyBird”. Ook MoneyMonk heeft dezelfde handigheden die MoneyBird aanbiedt, en het heeft een fijn, rustig design. Ook bij Monk geldt de beperking in het pimpen van je facturen, maar ik haakte definitief af toen ik een project aanmaakte.

Stel je doet een project voor een opdrachtgever, dan kan je via MoneyMonk alleen vanuit uren die je maakt dit project budgetteren. Anyway… ik zat veel te lang te hannesen, en gezien MoneyMonk duurder is dan MoneyBird, hield ik het voor gezien. Misschien met iets meer geduld is het een perfecte optie voor jou, dus zeker even een proefaccount aanmaken is mijn devies.

Zoho Invoice (GRATIS tot €15,- p.m.)
En daar ben ik uiteindelijk beland voor dit boekjaar. De drempel om het te gaan proberen is extreem laag. Want je krijgt alle functionaliteit gratis en voor niets tot 5 klanten. Daarna betaal je €7,- p.m. voor 50 klanten, en zelfs als je dan nog moet upgraden ga je naar een zeer toegankelijke prijs van €15,- p.m.

Maar het draait allemaal niet om het geld. (Klein woordgrapje… mag wel, toch?)

Zoho levert een zeer gebruiksvriendelijke service. Het is een aanvankelijk Amerikaans platform, dus je hebt heel eventjes nodig om alles van VAT naar BTW om te zetten, maar dit wijst zich prima vanzelf. Hier kan je wél de facturen vrij optimaal pimpen, en heeft het een net zo overzichtelijke inkomsten- en uitgaventab waar je bonnetjes kan inscannen en -boeken. Je kan bij Zoho ook je reiskilometers apart opgeven en toewijzen aan een ‘klant’. Handig! Zoho Invoice dus.

Een klein nadeel heb ik al wel gevonden. De Amerikaanse site ziet een “,” niet als decimaal. Ze willen dat je een “.” invoert. Overigens staat het wel netjes met een “,” op de facturen en dergelijke, dus ik heb direct deze ‘bug’ bij de support neergelegd. Het is het enige nadeel wat ik tegen middernacht kon vinden.

Daarom ga ik eens kijken of het bevalt. Mocht het niet zo zijn, dan zal deze post volgend jaar vast weer een update krijgen. Voor nu zijn dit mijn adviezen. Mocht je denken: “Martijn, je mist dit programma helemaal!”, gooi het in de comments, dan kan ik er naar refereren.

Ingezonden brieven en tips

 • EZ Boekhouding: op het eerste gezicht lijkt dit een heel solide programma te zijn
 • Jortt: een soort van ‘boekhouden voor dummies’
 • Bookie: dit is er een waarbij je direct een boekhouder erbij krijgt
 • Simplenotes: een boekhoudprogramma meer geschikt voor (muziek)lespraktijken
Show CommentsClose Comments

1 Comment

 • Bartje
  Posted juni 7, 2019 at 4:00 pm 0Likes

  Probeer ook KBinfo.nl

  Werkt voor mij prima.

  30 dagen gratis uitproberen

  Succes, Bart

Leave a comment